Неговата кожа

Факт е – мъжката кожа е различна от женската, има различни нужди, държи се по различен начин, усеща се различно и въобще – трябват й различни козметични продукти.


  Достатъчно е да влезем в някой мъжки блог, за да ни се скъса сърцето от споделените там терзания и болки относно отказа на брадата да бъде обръсната, последващите обриви, постоянно парене, чувствителност, невъзможност за откриване на верните продукти и т.н. Понеже мъжете обичат систематизиране, или поне така се говори, започваме с научните обяснения на изредените по-горе емпирични наблюдения.

Мъжката кожа е по-дебела, което означава повече клетки и по-интензивна клетъчна дейност. На ниво епидермис тези повече клетки са като бегачи на дълги разстояния, които не спират да работят и имат по-ускорен метаболизъм, а на ниво дерма това означава по-активни фибробласти и синтез на повече колаген. Всяка клетка се нуждае от повече кислород и богати на енергия съставки. Когато те са налице, кожата функционира оптимално и по-дълго време запазва здравият, сияен вид характерен за младостта.

Извод 1: мъжката кожа се нуждае от козметика, която й осигурява повече енергия. Това е причината някои продукти да съдържат в наименованието си "енергизиращи".

Мъжката кожа бива подлагана на ежедневна агресия, наречена бръснене. И механичното бръснене, и това с електрическа самобръсначка стресират кожата: то премахва най-горните слоеве на епидермиса, които представляват естествена защитна бариера срещу вредностите на средата. Нивото на влага спада, хидролипидният слой изтънява, независимо че по подразбиране той е по-устойчив, отколкото при жените. Лишена от своята защитна мантия, кожата бързо се дехидратира и се появява склонност към зачервявания и раздразнимост. Като допълнение врасналите се в кожата косми и възпалението, което съпровожда процеса на бръснене, допълнително затрудняват бръсненето, като понякога го правят болезнено, дори неосъществимо. Ако пък върху вече сенсибилизирана кожа се постави и неподходящ продукт, тя може да пламне и да остане трайно чувствителна към бръснене и всякаква козметика.

Извод 2: мъжката кожа се нуждае от грижа, която я успокоява и й осигурява комфорт. Това не означава само полагане на подходящи продукти за след бръснене, но и правилна подготовка на лицето за този ежедневен акт – редовна употреба на ексфолиант, който отстранява мъртвите клетки и подпомага правилния растеж на брадата, измиване с почистваща и омекотяваща пяна, нанасяне на сухо олио за бръснене, което обикновено се справя именно с подкожните косми, а ако на някого му се занимава, и нанасяне вечер на продукт, който работи за омекотяване на брадата през нощта. (Clarins са разработили такова вълшебство). И, разбира се, задължително бръснене с обикновена самобръсначка, а не електрическа.

Мъжката кожа обикновено е по-мазна от женската. Тя съдържа по-голям брой мастни жлези, което е и причината да старее по-бавно. Но пък е по-склонна към запушване на порите, поява, с извинение, на черни точки и пъпки. И тази склонност за съжаление не изчезва с възрастта или поне не е задължително това да се случва. А мазната кожа е и проблемна, излишният, задръстил порите себум предизвиква чувствителност и тогава мъжете се оказват с два проблема за решаване, вместо с един.

Извод 3: кожата трябва да се почиства редовно, в дълбочина и себумната секреция да се държи под контрол. Тоест трябва да се подбират почистващи пяни и гелове, които почистват, без да предизвикват изсушаване или дискомфорт. От друга страна, мъжете трябва да свикнат с мисълта, че процесът на бръснене не отменя този на почистване на лицето, не изключва използването на маски, които да тушират излишното омазняване.

Извод 4: да, кожата на мъжете старее по-бавно, защото е по-добре "смазана", но също както и при мазната женска кожа процесите на стареене се изразяват във внезапна загуба на кожна плътност, отпускане и деформиране на лицевия контур, а малкото появили се бръчки обикновено са дълбоки. Следователно трябва да се търсят антиейдж продукти, насочени към тези специфични за мъжката кожа екстри – такива със стягащ ефект и работещи в дълбочина.

Мъжката кожа се отличава и с по-интензивно кръвообращение. Освен че това ги прави по-топлокръвни, което не е лошо, то причинява и склонност към зачервяване и торбички под очите, кожата се налага да се деконгестира и освежава редовно.

Извод 5: и на тях са им проблем тъмните кръгове и подпухването около очите, и те се налага да полагат системни грижи, за да го избягват. Решението е околоочни продукти, създадени, за да се борят и с тези неприятности.

 

Източник: Capital.bg

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.