Невен – успокояваща ласка за косата и кожата

НевенНевенът (Calendula) е градинско цвете, родом от Средиземноморието. Яркият му слънчев цвят се дължи на 19 различни каротиноида, всеки от които е мощен антиоксидант. Силният аромат на цвета подсказва, че растението съдържа ценни лечебни свойства - цяла палитра от полезни вещества, осигуряващи нежна грижа при всякакви проблеми и за всяка възраст, включително при новородени.

Невенът е горчиво–сладка билка, която действа еднакво полезно и като лекарство, и като козметична съставка, и като кулинарна подправка. Приеман вътрешно, той се отразява изключително благоприятно върху храносмилателния тракт, стимулира функциите на черния дроб, жлъчния мехур, и матката, укрепва сърцето и прочиства организма от токсини и инфекции. Същевременно контролира кървенето и регулира месечния цикъл, облекчава язва и колит, успокоява подутите лимфни възли.

Маслото, извличано от жълто–оранжевите листенца на невена, има противовъзпалителни, антимикотични, антибактериални и успокояващи свойства, поради което намира ефективно външно приложение - както като съставка за разхубавяване, така и като средство за първа помощ.

Заради естественото му възстановяващо, хидратиращо и облекчаващо действие то често се прилага върху суха или увредена кожа, за облечение на херпес, гингивит и изгаряния (включително слънчеви), при обриви, рани, мускулни спазми, ухапвания и инфекции. Освен това е достатъчно безопасно да се нанася в деликатната зона на околоочния контур, за да предотврати образуването на бръчки тип „пачи крак“.

Невенът е богат и на етерични масла, салицилова киселина и стероли, на които именно се дължат антисептичните му свойства, особено ефективни при сериозни кожни проблеми като екзема, псориазис и акне. Той подпомага и заличаването на белезите и разширените вени, предпазва от обриви и образуване на млечни корички при бебетатата, облекчава възпалените зърна на гърдите при кърмачките.

Други козметични ползи от невена за косата и кожата:Невен

 • Овлажнява, успокоява и подхранва кожата
 • Намалява фините линии и забавя образуването на бръчки
 • Подобрява еластичността и тонуса на кожата
 • Изравнява тена
 • Придава младежки блясък на кожата
 • Защитава кожата от преждевременно стареене и изтъняване
 • Ускорява регенерацията на клетките
 • Увеличава производството на колаген
 • Заличава стриите
 • Успокоява, подобрява и защитава сухия или чувствителен скалп
 • Придава блясък и цвят на косъма
 • Укрепва и хидратира косъма от корена до върха

Невенът осигурява ефективна защита от студа през зимата и блажено облекчение на парещите слънчеви целувки през лятото. Неговите екстракти могат да бъдат открити във всякакъв тип козметични формули – от декоративна и бяла козметика през продукти за коса до козметика за новородени. И тъй като времето застудява, ви препоръчваме да изберете навреме най-подходящата козметична грижа за вас и семейството.

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.