Омега-3 мастни киселини – „добрите“ мазнини за тялото

Вероятно поне веднъж сте чували колко важен за организма е приемът на омега-3 мастните киселини. Но знаете ли какво всъщност представляват те и как да си ги набавяте? 

Зад тайнствено кодово име Омега-3, всъщност се крият три мастни киселини (Алфа-линолова киселина и две нейни производни), които спадат към групата на т.нар. ‚добри“ мазнини. С други думи, мазнини, които са полезни за организма, тъй като задвижват гените в ДНК, ускоряват метаболизма, подпомагат изгарянето на излишните мастни натрупвания и поддържат вътрешното и външно благосъстояние на тялото.

Омега-3 мастните киселини се грижат за доброто здраве на мозъка и сърдечно-съдовата система, предпазват от удар, рак, Алцхаймер, артрит и други дегенеративни заболявания, подобряват гъвкавостта на тялото, укрепват и стимулират мускулните клетки, подпомагат процеса на отслабване,

Омега-3 мастните киселини са изключително важни и за блясъка, младостта и жизнеността на кожата, косата и ноктите. Приемани редовно те облекчават и предотвратяват проблемни състояния като розацея, псориазис и екзема, пърхот, чупливост на ноктите, накъсване на косата, загрубяване и изсушаване на кожата. Освен това се грижат за правилното кръвообръщение в подкожната повърхност и скалпа, ускоряват регенеративния клетъчен процес и поддържат кожата еластична и стегната.

Още предимства на Омега-3 мастните киселини за кожата и косата:

  • Поддържат кожата хидратирана, мека и плътна
  • Намаляват акнето и възпаленията
  • Регулират производството на мазнини
  • Защитават от свободните радикали
  • Предпазват от преждевременно стареене (бръчки, отпускане, загуба на тен)
  • Подхранват космените фоликули
  • Придават неповторим блясък на косъма
  • Укрепват косъма
  • Балансирта pH на скалпа и по този начин предпазва от пърхот и раздразнения

Омега-3 мастните киселини не се произвеждат от тялото, поради което е наложително да се приемат ежедневно чрез външни източници – хранително меню богато на риба (сардини, сьомга, херинга), морски дарове, ядки (орехи, тиквени семки), яйца и ленено семе, комбинирано с витаминни добавки и козметични продукти с омега-3 мастни киселини.  На кожата можете доставите тези безценни киселини чрез подходящи козметични продукти.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.