Орех - божествена храна за здраве и дълголетие

Ореховото дърво е познато и високо ценено още от времето преди Христа. За медицинските му свойства съобщава самият Хипократ, а по-късно - и прочутият персийски лекар Авицена.

Орех - божествената храна за здраве и дълголетие

Латинското наименование на растението (Juglans regia) е плод на една от легендите за бог Юпитер. А в културата на много народи и до днес съществуват митове и поверия, свързани с ореха.

За родина на дървото се приемат Балканите и Близкият Изток, като в наши дни най-много представители на вида се отглеждат в САЩ и Китай.

Почти всяка част на растението намира приложение в съвременния свят- в мебелната, текстилната и хранителната промишленост, в медицината, козметиката, парфюмерията и редица други сфери.

Стига да не бъде отсечено, мистичното дърво може да живее стотици години и да достигне височината на 10-етажна сграда.

Ореховите ядки са изключително вкусни и питателни - богати на протеини, витамини, минерали, есенциални мастни киселини и още много други ценни вещества.

Здравословни ползи на ореха

Най-полезни и лесно усвоими са суровите ядки, киснати във вода за няколко часа преди консумация.

Орехите съдържат изключително мощни антиоксиданти, които са налични едва в няколко от масово употребяваните храни. Те противодействат активно на свободните радикали и предотвратяват развитието на сериозни заболявания като рака.

Уникалното вещество юглон, което растението съдържа, има силно изразено антимикробно и противовъзпалително действие. Ето защо, орехите ефикасно се използват за лечението на туберкулоза и екземи.

Ядките снижават кръвното налягане и нивата на опасния холестерол, укрепват сърцето и го предпазват от болести.

С помощта на хормона мелатонин, орехът осигурява пълноценен сън на хората, страдащи от безсъние. Разбира се, говорим за консумиране на ядките, а не за дрямка под самото дърво.

Растението влияе благотворно на мъжката фертилност, а прилагано външно се справя ефикасно с редица гинекологични проблеми при жените.

Безценните съставки на ореховите ядки, между които е и фолиевата киселина се грижат за нормалното протичане на бременността и развитието на плода.

Орехите са особено полезни и за нервната система. Може би не случайно, ядките им наподобяват така съвършено, формата на човешкия мозък. Похапването на няколко ореха дневно подобрява настроението, благодарение на съдържащия се в тях триптофан, подсилва паметта и способността за концентриране и прогонва болести като алцхаймер.

Орехът като разкрасително средство

Богатото на орехи, меню, редуцира оксидативния стрес в организма и забавя признаците на стареене. Прилагано външно, ореховото олио заглажда бръчките и премахва белезите, изсветлява пигментните петна и тъмните кръгове около очите, облекчава възпаленията, овлажнява и омекотява сухата кожа.

Олиото, извлечено от полезните ядки е и превъзходен балсам за коса. То подхранва и придава блясък, а също така предотвратява появата на пърхут и косопад.

Зелените орехови обвивки и листа, пък, са естествена боя, използвана не само в текстилната промишленост, но и в домашните ритуали за възвръщане младежкия цвят на косата.

Въпреки, че ядките са висококалорични, редовната им умерена консумация допринася за поддрържането на балансирано тегло. Съдържащите се в тях, фибри, създават усещане за ситост и подобряват обмяната на веществата.

Орехите са една от тайните съставки за стройна фигура на холивудските красавици Анджелина Джоли, Миранда Кер и Кристен Бел.

А представителите на силния пол, могат много по-бързо да изваят мускулите си, съчетавайки тренировките с хранителен режим, включващ богатите на протеини, ядки.

 

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.