Оризови протеини за гладка и еластична кожа

Оризът е една от най-древните земеделски култури, превърнала се в емблематична кулинарна характеристика за азиатците. Но предимствата му далеч надхвърлят хранителните качества - извличаните от него суровини (оризово мляко и оризови протеини) са ценна козметична съставка. Факт, на който вероятно се дължат дълголетието, младоликото излъчване и стегнатата кожа (дори в напреднала възраст) на тези народи. 

Оризови проетеини за еластична и гладка кожаОризът е богат на аминокиселини, витамин Е, ферулиева киселина, алантоин и нишесте – вещества, които имат особено важна функция за доброто здраве и състояние не само на организма, но и на кожата. Оризовите протеини се получават след обработка на ориза със специални ензими, така че да се изолира прахообразна субстанция с висока концентрация на полезните вещества, която се използва като добавка към храни, напитки и козметични формули.

Предимството на оризовите протеини в сравнение с другите растителни протеини е, че се усвояват много по-лесно от организма. Те имат хипоалергенно действие и са удобна алтернатива за хората с лактозна непоносимост или алергични реакции към съставки в друг тип протеини. Нискокалорични са, но богати на фибри, въглехидрати и витамини В, поради което са чудесен помощник при диетични режими и трупане на мускулна маса. Те предпазват от сърдечни заболявания, тъй като намаляват нивата на холестерол и подобряват кръвообръщението.

В козметичната индустрия оризовите протеини намират приложение най-вече заради подсилването на клетъчната хидратация, качество дължащо се на високото количество глутамин и аланин в състава им. Така те подпомагат задържането на влагата в епидермиса, хидратират го и го защитават от околната среда, намаляват мъртвите клетки и уврежданията (включително възпаленията), правят кожата гладка, мека и нежна, избелват я и я тонизират.

Други козметични ползи от оризовите протеини:

Оризови протеини за винаги еластична кожа

 • Подхранва и подмладява кожата
 • Стимулира производството на колаген
 • Стяга кожната повърхност и порите
 • Поддържа еластичността на кожата
 • Подпомага регенерацията на клетките
 • Защитава кожата от свободните радикали
 • Намалява хиперпигментацията
 • Лекува кожните възпаления, включително акне и екзема
 • Подхранва скалпа и косъма
 • Придава копринен гланц и блясък на косата
 • Подобрява космената структура като подобрява резултата при боядисване

Консумирани самостоятелно, оризовите протеини имат специфичен горчив вкус, който не се харесва на всекиго. Но не е нужно да насилвате рецепторите, си за да се възползвате от качествата им. В козметичните формули с оризови протеини (кремове за лице и тяло, лосиони, шампоани, балсами) пропорциите и спецификата на съставките са така съчетани, че да усещате единствено удоволствие и бързи резултати.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.