От какво ни лишава лошият дъх?

Понякога, неприятният дъх се оказва симптом за болестни изменения в тялото. Когато той е хроничен винаги и без изключение се касае за проблеми от социален характер. Лошият дъх се числи към физическите несъвършенства, които влияят на душевността ни, провокирайки неувереност, ниско самочувствие и дори депресия. Този незначителен, на пръв поглед, проблем може да остави трайни смущения в общуването с другите, увереността, с която говорим или самооценката ни.

От какво ни лишава лошият дъх?

Авторитет

Миризмите имат способността да пораждат емоции и, подозираме или не, те оставят отпечатък върху начина, по който възприемаме околните. Отблъскващият аромат създава негативни асоциации и е способен да подкопае авторитета на всеки човек. Инстинктивно се обграждаме с хора, към които изпитваме симпатия и уважение, ето защо лошият дъх може да ни направи твърде нежелана компания.

Атрактивност

По същият начин лошият дъх намалява и нашата привлекателност за противоположния пол, превръщайки се в ментална пречка за намирането на интимен партньор или създаването на дълготрайни отношения.

Интимност

Знаем, че тайната на хармоничните взаимоотношения е да не позволяваме нищо да застане между нас и нашият любим. Но уви, собственото ни дихание би могло да бъде сериозна пречка, поставяща началото на отчуждението. Чувствайки се непривлекателни, постепенно започваме да лишаваме любимия човек от интимни ласки. А без скрепяващата сила на прегръдките и целувките става все по-трудно да изразяваме своята привързаност.

Самочувствие

В природата ни е заложен постоянен стремеж към перфекционизъм и одобрение от страна на околните. И когато дори един дребен детайл помрачи идеалният образ, живеещ в представите ни, нашата самооценка рязко се понижава. Рано или късно, нереалистичните очаквания и страхът да не бъдем отхвърлени заради недостатъците си започват да ни пречат да изразяваме себе си и да общуваме пълноценно.

Комуникативност

Тъй като думите, смехът и дъхът излизат от едно и също място, лошия дъх често върви в комбинация със сериозното изражение, тихият глас и нежеланието за водене на разговор. При това, лошият дъх не рядко ни кара да прикриваме устата си с ръка при по-близък контакт. Затруднената вербална комуникация ни принуждава да търсим информация за събеседника си в неговите жестове. А недоверието, което събуждат липсата на усмивка и потайническият жест с ръката определено не е в полза на общуването.

Настроение

Лишени от толкова важни неща като себеувереност, освободеност и хармонични взаимоотношения, е почти неизбежно да не се отдадем на негативните емоции. Бавно, но сигурно, неприятният дъх подменя ценностите в живота ни с напрежение, раздразнителност и тъга.


По данни на световната здравна организация, близо 90% от случаите на халитоза (заболяване, свързано с хроничен лош дъх) водят началото си от устната кухина. Има нещо истински обнадеждаващо в тази статистика, тъй като тя означава, че същият брой случаи може да бъде предотвратен чрез добра орална хигиена. Комплексната грижа за зъбите и венците, включваща употребата на паста за дълготрайно свеж дъх, е спасителното решение, което запазва самочувствието ни и цялата красота на общуването.

От какво ни лишава лошият дъх?

 

 

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.