От какво ни лишава лошият дъх?

Понякога, неприятният дъх се оказва симптом за болестни изменения в тялото. Когато той е хроничен винаги и без изключение се касае за проблеми от социален характер. Лошият дъх се числи към физическите несъвършенства, които влияят на душевността ни, провокирайки неувереност, ниско самочувствие и дори депресия. Този незначителен, на пръв поглед, проблем може да остави трайни смущения в общуването с другите, увереността, с която говорим или самооценката ни.

От какво ни лишава лошият дъх?

Авторитет

Миризмите имат способността да пораждат емоции и, подозираме или не, те оставят отпечатък върху начина, по който възприемаме околните. Отблъскващият аромат създава негативни асоциации и е способен да подкопае авторитета на всеки човек. Инстинктивно се обграждаме с хора, към които изпитваме симпатия и уважение, ето защо лошият дъх може да ни направи твърде нежелана компания.

Атрактивност

По същият начин лошият дъх намалява и нашата привлекателност за противоположния пол, превръщайки се в ментална пречка за намирането на интимен партньор или създаването на дълготрайни отношения.

Интимност

Знаем, че тайната на хармоничните взаимоотношения е да не позволяваме нищо да застане между нас и нашият любим. Но уви, собственото ни дихание би могло да бъде сериозна пречка, поставяща началото на отчуждението. Чувствайки се непривлекателни, постепенно започваме да лишаваме любимия човек от интимни ласки. А без скрепяващата сила на прегръдките и целувките става все по-трудно да изразяваме своята привързаност.

Самочувствие

В природата ни е заложен постоянен стремеж към перфекционизъм и одобрение от страна на околните. И когато дори един дребен детайл помрачи идеалният образ, живеещ в представите ни, нашата самооценка рязко се понижава. Рано или късно, нереалистичните очаквания и страхът да не бъдем отхвърлени заради недостатъците си започват да ни пречат да изразяваме себе си и да общуваме пълноценно.

Комуникативност

Тъй като думите, смехът и дъхът излизат от едно и също място, лошия дъх често върви в комбинация със сериозното изражение, тихият глас и нежеланието за водене на разговор. При това, лошият дъх не рядко ни кара да прикриваме устата си с ръка при по-близък контакт. Затруднената вербална комуникация ни принуждава да търсим информация за събеседника си в неговите жестове. А недоверието, което събуждат липсата на усмивка и потайническият жест с ръката определено не е в полза на общуването.

Настроение

Лишени от толкова важни неща като себеувереност, освободеност и хармонични взаимоотношения, е почти неизбежно да не се отдадем на негативните емоции. Бавно, но сигурно, неприятният дъх подменя ценностите в живота ни с напрежение, раздразнителност и тъга.


По данни на световната здравна организация, близо 90% от случаите на халитоза (заболяване, свързано с хроничен лош дъх) водят началото си от устната кухина. Има нещо истински обнадеждаващо в тази статистика, тъй като тя означава, че същият брой случаи може да бъде предотвратен чрез добра орална хигиена. Комплексната грижа за зъбите и венците, включваща употребата на паста за дълготрайно свеж дъх, е спасителното решение, което запазва самочувствието ни и цялата красота на общуването.

От какво ни лишава лошият дъх?

 

 

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.