Открийте разликите: БИО и ОРГАНИК

БИО или ОРГАНИК? Истината е, че това са две обозначения за един и същ вид хранителни продукти. В Европа е широко разпространено понятието БИО, а във Великобритания и в почти всички англоговорящи страни са определени като ОРГАНИК.

Био или органик   Био или органик

Тези храни се характеризират с това, че: не са обработвани с химикали, изкуствени добавки, методи за по-бърз растеж и генетично променяни! Отглеждането и контролът за изпълнение на тези условия се извършва от независими сертифициращи органи. Те следят не само крайния продукт, но и методите на неговото отглеждане.

Органичните: месо, яйца и млечни продукти са от животни, на които не са давани антибиотици или хормони за растеж. Био: произведените плодове и зеленчуци са отгледани без конвенционални пестициди, синтетични торове, биоинженерство или йонизираща радиация.

Растенията и животните, от които се получават био/органик храните, трябва да бъдат отглеждани по методи, които максимално запазват хранителните вещества в продуктите. 100% био/органични означава, че продуктите съдържат органични съставки с изключение на добавена сол и вода. Не трябва да съдържат сулфити, добавени като консерванти!

Най-важният белег, който човек трябва да следи, за да не си купи фалшив био/органик продукт, е потребителското лого. Начинът на производство на храните е указан на опаковката, а всички съставки трябва да са изброени върху етикета. Други отличителни белези са: свежа; с по-добър вкус; не съдържа консерванти, които да я карат да издържа по-дълго.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.