Открийте разликите: БИО и ОРГАНИК

БИО или ОРГАНИК? Истината е, че това са две обозначения за един и същ вид хранителни продукти. В Европа е широко разпространено понятието БИО, а във Великобритания и в почти всички англоговорящи страни са определени като ОРГАНИК.

Био или органик   Био или органик

Тези храни се характеризират с това, че: не са обработвани с химикали, изкуствени добавки, методи за по-бърз растеж и генетично променяни! Отглеждането и контролът за изпълнение на тези условия се извършва от независими сертифициращи органи. Те следят не само крайния продукт, но и методите на неговото отглеждане.

Органичните: месо, яйца и млечни продукти са от животни, на които не са давани антибиотици или хормони за растеж. Био: произведените плодове и зеленчуци са отгледани без конвенционални пестициди, синтетични торове, биоинженерство или йонизираща радиация.

Растенията и животните, от които се получават био/органик храните, трябва да бъдат отглеждани по методи, които максимално запазват хранителните вещества в продуктите. 100% био/органични означава, че продуктите съдържат органични съставки с изключение на добавена сол и вода. Не трябва да съдържат сулфити, добавени като консерванти!

Най-важният белег, който човек трябва да следи, за да не си купи фалшив био/органик продукт, е потребителското лого. Начинът на производство на храните е указан на опаковката, а всички съставки трябва да са изброени върху етикета. Други отличителни белези са: свежа; с по-добър вкус; не съдържа консерванти, които да я карат да издържа по-дълго.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.