Овес – суперхрана за кожата и косата

Овесът (Avena sativa) се препоръчва в почти всички диетични режими и има статут на суперхрана за организма. И ако това не са достатъчно основателни причини да го включите в ежедневното си меню, ще ви дадем още една, да го направите. Изобилието от разнообразни хранителни вещества в състава на овеса са го доказали и като суперхрана за кожата и косата. Е, искате ли да сте по-красиви с по-малко усилия?

Овес – суперхрана за кожата и косата

Произхождащ от обширните полета на Шотландия, овесът е сред първите култивирани от човечеството зърнени култури. Древните римляни и гърци го отглеждали като плява, подходяща само за вараварите и за конете. Те обаче го използвали и като средство за лечение на кожни проблеми.

През XVII в. овесът е пренесен в Америка от британски имигранти, а днес заема специално място в кулинарните традиции на множество народи като се е превърнал в синоним на здраве и добра форма по цял свят. За разлика от пшеницата, която е вид трева и се консумира предимно преработена, семената на овеса са най-ценни в сурово състояние, а глутенът му е безвреден за хората с непоносимост.

Освен източник на фибри и хранителни вещества за организма, овесът предпазва от заболявания като диабет тип II и рак на гърдата, стимулира хормоните за регулиране на апетита и подобрява функциите на имунната система. Антиоскидантите в състава му пък понижават нивата на „лошия“ холестерол и предпазват от оксидативни процеси, като така укрепват сърцето, стабилизират кръвното налягане и кръвната захар.

Древните араби и египтяни са сред първите народи, които освен като храна и фураж, използвали овеса като средство за разкрасяване. Те го добавяли към водата за къпане или го стривали заедно с други растителни съставки, за да направят кожата си по-бяла и здрава. Но полезните му качества за красотата са далеч по-многобройни и благодарение на съвременните технологии той може да се добавя към всякакви козметични формули, без да губи ефективността на активните си съставки. Кои са те?

Голямото количество полизахариди и бета-глюкани в състава на овеса подобряват състоянието на сухата кожа, като проникват в дълбочина, за да осигурят така нужната влага и образуват фин защитен филм от околната среда. Това е причината те да бъдат извличани от овеса и включвани като самостоятелна съставка в множество хидратиращи формули за лице и скалп.

Сапонините действат като естествена почистваща съставка за порите, оставяйки повърхността гладка и копринено мека. А магнезият, цинкът, желязото и калият подхранватепителните клетки и космените фоликули, като по този начин осигуряват плътност и тонус на кожата и жизненост на косата.

Какви са другите ползи от овеса като козметична съставка?

  Овес – суперхрана за кожата и косата
 • Действа като естествен хидратант за кожата
 • Стимулира производството на колаген
 • Облекчава подпухването, сърбежа и възпаленията по кожата
 • Лекува акне и други кожни проблеми
 • Изсветлява тена
 • Стяга порите
 • Ексфолира мъртвите гледки, омекотява и изглажда повърхността
 • Подсилва бариерните функции на кожата
 • Заличава признаците на стареене
 • Лекува пърхота
 • Балансира pH – отстранява сухотата или прекомерното омазняване
 • Ефективно средство против косопад

И така, защо овесът да не се превърне в новия ви най-добър приятел? Една порция овесена каша за закуска ще ви дава чудесен енергиен старт за деня и ще подобри здравето и фигурата ви. Но за да видите мигновения му ефект като суперхрана за кожата и косата, започнете да използвате козметични формули с екстракт от овес, в които са събрани най-необходимите активни съставки на тази зърнена култура.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.