Памуково мляко за кадифена грижа

Най-популярното приложение на памука е в текстилната индустрия, но се оказва, че извличаните от него екстракт и памуково масло и мляко са високо ценени в цял свят кулинарни и медицински съставки. И въпреки че у нас са малко познати за масово приложение точно в тези насоки, се включват в широк диапазон козметични продукти, благодарение на които кожата и косата се радват на кадифено нежна грижа.

ПамукПамукът (Gossypium) е една от най-старите влакнодайни култури, чийто произход се свързва с Азия и Южна Америка още преди 7000 г. Предполага се, че сред първите народи, култивирали памука са Перу, Индия и Пакистан. Той представлява вечнозелен храст, достигащ до 20 м. височина, чийто цветове преминават от млечно бяло към розово, за да се оформят в пухкави топки със семенна кутийка.

За приложение може да се използва цялото растение. Листата и семената са ефективни и външно, и вътрешно под формата на стрита паста или изстискан сок, за лекуване на редица здравословни неразположения, кожни проблеми и наранявания. Извличаното от семената мляко е с още по-мултифункционално приложение. А питата към която са прикрепени семената се превръща във фураж за селскостопанските животни след употребата им.

Заради гъстия му жълтеникав вид и неутрален вкус, ниско съдържание на холестерол и високи хранителни стойности, памуковото масло е особено популярна кулинарна съставка в множество национални кухни. Може да се смесва с всякакви подправки, сосове и продукти, препоръчително е за пържене и печене, тъй като е по-леко и полезно от другите мазнини, не влияе на ароматните и вкусовите качества на храните и има изключителни позли за здравето.

Памуковото мляко е богато на антиоксиданти и витамин Е, което подпомага борбата на организма със свободните радикали и подсилва имунната система. Действа в подкрепа на сърдечното здраве, тъй като съдържа достатъчно количество ненаситени мастни киселини. Полезно е за жените, особено в менопауза, но е препоръчително мъжете да се ограничават, тъй като може да повлияе на плодовитостта им.

Леката текстура и високото съдържание на омега – 6 мастни киселини (около 50 %), антиоксиданти и витамин Е, превръщат памуковото мляко в идеална козметична съставка. Тъй като съдържа вещества, които лесно и бързо образуват пяна и подпомагат разтварянето на мръсотията и бактериите, то е сред любимите съставки в сапуни и душ-гелове. Освен това действа като емолиент и оставя след себе си нежна и фина коса и кожа, подпомагайки оздравителните процеси. Може да се открие в кремове за лице, ръце и тяло, лосиони и фотозащитна козметика, шампоани, дори декоративна козметика.

Какви са другите ползи от памуковото мляко за кожата и косата? Памук

  • Изглажда, омекотява и подхранва кожата
  • Хидратира и задържа влагата в епидермиса
  • Ефективно защитава от слънцето
  • Предпазва от преждевременно стареене
  • Поддържа еластичността на тъканите и забавя бръчките
  • Лекува акне
  • Прави косата мека, гладка и жизнена
  • Отлично измивно действие за кожата и косата

Тъй като памуковото масло в чист вид е висококалорично (в една лъжичка се съдържат 120 ккал), а самостоятелната му употреба трябва да бъде в точна дозировка, най-добре е от време навреме да го използвате в готвенето, но в грижите за кожата и косата да се доверите на готовите козметични формули. Така ще сте сигурни, че получавате най-добрата грижа за кадифено усещане. И ще го забележите!

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.