Пандемия и превенция

В настоящия момент сме в условия на обявено извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Всички страни по света предприемат мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.

За да знаем как да се предпазим, е важно да знаем как се разпространява самият вирус. При кашляне, кихане, силно говорене, от заразения човек във въздуха се освобождават капки, съдържащи вируса. Повечето от тези капки падат по околните повърхности и предмети – под, маси, телефони и др. В зависимост от повърхността и други условия, познатите досега коронавируси издържат от няколко часа до няколко дни във външна среда. Околните могат да се заразят със SARS-CoV-2, ако докоснат заразената повърхност или предмет и след това докоснат очите си, носа или устата. Поради тази причина трябва да се избягва докосването на лицето с ръце. Ако са на близко разстояние (до 1,5 метра), хората могат да се заразят и като вдишат капките издишани от заразения човек.

Ето защо мерките са насочени основно в две направления - ограничаване на контактите с околните и обеззаразяване (почистване и/или дезинфекция) на средата, в която работим и живеем. Тези мерки биха помогнали и за ограничаване разпространението на други инфекциозни причинители.

Автори: М.Николова и Св.Йорданова – специалисти от лаб. Дезинфекция и стерилизация, НЦЗПБ

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.