Папая - плодът на ангелите

Със своя сладък вкус, питателно съдържание и нежна маслена сърцевина, папаята е сред най-благодатните за организма и външния вид плодове. Точно заради това Христофор Колумб й дава прякора „плодът на ангелите“, а производителите в козметичната индустрия й отреждат място на основна козметична съставка във формулите на кремове, лосиони, шампоани и душ-гелове. Вижте какви чудеса може да направи папаята с косата и кожата ви и се възползвайте от тях незабавно.

ПапаяПапаята (Carica papaya)е екзотично дърво, произхождащо от земите на Централна Америка, но днес най-големи негови производители са САЩ, Мексико и Пуерто Рико. Плодовете му наподобяват тези на крушата, но вътрешността им е наситено оранжева с оттенъци на розово или жълто. Те са изключително богат източник на антиоксиданти като витамини А, В и С, минерали като калий, натрий, фосфор и магнезий, флаваноиди и фибри.

Благодарение на това и на факта, че е достъпна в търговската мрежа през цялата година, при това могат да се използват всички нейни съставни части, папаята се превръща в безценен източник на здраве и красота.

Едно от най-големите предимства на плода е, че действа като регулатор на кръвното налягане и успокоява нервното напрежение. Освен това подобрява зрението, укрепва имунната система и й помага да функционира правилно, защитава сърцето и мозъка, ускорява заздравяването на открити рани, подпомага храносмилането, облекчава дишането при бронхит, кашлица и задух, подходяща е за диабетици, тъй като е естествен подсладител, предпазва от рак.

Като козметична съставка папаята прави кожата по-гладка, по-плътна и по-мека, поддържа хидратацията в норма като прониква в дълбочина, възстановява силата, устойчивостта и блясъка на косъма, стяга порите и почиства нечистотиите, освежава цялостното излъчване.

Какви са другите предимства на папаята като козметична съставка?

  • Подпомага ексфолирането на мъртвите клетки
  • Изчиства лицето от пъпки, възпаления и стари белези
  • Осигурява дълготраен блясък отвътре навън
  • Омекотява загрубели и разранени участъци по кожата
  • Изравнява тена
  • Заличава признаците на стареене – фини линии, бръчки, старчески петна
  • Подхранва косъма и му придава обем от корена
  • Стимулира растежа и укрепва структурата му
  • Овладява пърхота
  • Почиства натрупванията от мазнини, мръсотия и стилизанти

Като всеки пресен и богат на хранителни вещества плод консумацията на папая също е най-препоръчителна в суровия й вид. Хапвайте я за закуска, към плодова салата или на сок, а обелките използвайте в домашни маски за разкрасяване. Но за да почувствате ангелската й нежност върху кожата и косата си, добавете един душ – гел или лосион към козметичните си принадлежности. Така лятото ще бъде по-свежо, ароматно и красиво.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.