Папая - плодът на ангелите

Със своя сладък вкус, питателно съдържание и нежна маслена сърцевина, папаята е сред най-благодатните за организма и външния вид плодове. Точно заради това Христофор Колумб й дава прякора „плодът на ангелите“, а производителите в козметичната индустрия й отреждат място на основна козметична съставка във формулите на кремове, лосиони, шампоани и душ-гелове. Вижте какви чудеса може да направи папаята с косата и кожата ви и се възползвайте от тях незабавно.

ПапаяПапаята (Carica papaya)е екзотично дърво, произхождащо от земите на Централна Америка, но днес най-големи негови производители са САЩ, Мексико и Пуерто Рико. Плодовете му наподобяват тези на крушата, но вътрешността им е наситено оранжева с оттенъци на розово или жълто. Те са изключително богат източник на антиоксиданти като витамини А, В и С, минерали като калий, натрий, фосфор и магнезий, флаваноиди и фибри.

Благодарение на това и на факта, че е достъпна в търговската мрежа през цялата година, при това могат да се използват всички нейни съставни части, папаята се превръща в безценен източник на здраве и красота.

Едно от най-големите предимства на плода е, че действа като регулатор на кръвното налягане и успокоява нервното напрежение. Освен това подобрява зрението, укрепва имунната система и й помага да функционира правилно, защитава сърцето и мозъка, ускорява заздравяването на открити рани, подпомага храносмилането, облекчава дишането при бронхит, кашлица и задух, подходяща е за диабетици, тъй като е естествен подсладител, предпазва от рак.

Като козметична съставка папаята прави кожата по-гладка, по-плътна и по-мека, поддържа хидратацията в норма като прониква в дълбочина, възстановява силата, устойчивостта и блясъка на косъма, стяга порите и почиства нечистотиите, освежава цялостното излъчване.

Какви са другите предимства на папаята като козметична съставка?

  • Подпомага ексфолирането на мъртвите клетки
  • Изчиства лицето от пъпки, възпаления и стари белези
  • Осигурява дълготраен блясък отвътре навън
  • Омекотява загрубели и разранени участъци по кожата
  • Изравнява тена
  • Заличава признаците на стареене – фини линии, бръчки, старчески петна
  • Подхранва косъма и му придава обем от корена
  • Стимулира растежа и укрепва структурата му
  • Овладява пърхота
  • Почиства натрупванията от мазнини, мръсотия и стилизанти

Като всеки пресен и богат на хранителни вещества плод консумацията на папая също е най-препоръчителна в суровия й вид. Хапвайте я за закуска, към плодова салата или на сок, а обелките използвайте в домашни маски за разкрасяване. Но за да почувствате ангелската й нежност върху кожата и косата си, добавете един душ – гел или лосион към козметичните си принадлежности. Така лятото ще бъде по-свежо, ароматно и красиво.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.