Първи симптоми на акне

Макар другото име на акнето да е „младежки пъпки“, не е задължително да сте тийнейджър с полудели хормони, за да страдате от него. Това неприятно, и за съжаление, упорито кожно състояние, се проявява както в по-късна възраст, така и при бебчетата. Как да разберете дали внезапната промяна в кожния релеф и външност е акне? Ето първите симптоми.

Първи симптоми на акне

Най-често от акне страдат хора с мазна кожа, при която има свръхсекреция на себум. Когато бактериите по повърхността на кожата, мръсотията и гримът попаднат в порите, ги запушват и предизвикват редица кожни прояви.

Всяка една от тези прояви може да бъде симптом за акне. А в зависимост от начина, по който протича и мерките, които изисква, дерматолозите различават два основни типа акне – невъзпалително и възпалително.

Симптоми за невъзпалително акне

Най-ранният признак е повишено омазняване на кожата сутрин, след ставане от сън.

В зоните с най-висока концентрация на себумни жлези (лице, деколте, рамене и гръб) се появяват бели и черни точки (комедони). Те не са зачервени или болезнени, но дори да не са ясно изразени, предизвикват неравности по кожата. Почистват се лесно, дори в домашни условия и без остатъчни следи от кръв или течност.

Ако не се вземат навременни мерки за редовно почистване и правилна ежедневна хигиена на кожата на лицето, невъзпалителното акне много лесно може да се превръне във възпалително. И тогава ще се нуждаете от сериозна дерматологична, а в някои случаи - и медикаментозна, намеса.

Симптоми за възпалително акне

При изстискване на комедоните се наблюдава остатъчна кръв или течност. Това е симптом за наличие на бактерия вътре в канала, която при неправилно почистване  лесно се разпространява по околната кожа и води до образуване на нови комедони или пъпки. Освен тях обаче се наблюдават различни повърхностни или подкожни образувания като:

  • Пустули – възпалени участъци с гноен връх
  • Папули (онова, което наричаме пъпки) - малки, надигнати над кожата, зачервени и твърди образувания
  • Нодули – твърди подкожни образувания, наподобяващи възелчета
  • Кисти – подкожно образувание, пълно с течност

При възпалителното акне често се наблюдават и странични прояви като зачервяване, подуване, раздразнения на кожата, съпътствани от образуване на корички, струпеи или сълзене на конкретните образувания. При някои състоянието е много изострено, а при други леко. То обаче подлежи на бърз обрат в зависимост от грижите, които полагате за кожата си.

Ето защо, най-доброто решение за превенция и справяне с акнеична кожа (освен посещението на дерматолог, разбира се) е употребата на подходящи козметични продукти. Разработени конкретно за нуждите на проблемната кожа, този тип формули обикновено съдържат комплексни активни съставки, които едновременно регулират себумната секреция и овладяват съответната проява.

Но е добре да вземете предвид една особеност: ако при невъзпалително акне би било достатъчно да обърнете внимание на почистващия ритуал като включите специализирани измивен гел и лосион за почистване на лицето, то при възпалително акне е хубаво да използвате пълна гама продукти за проблемна кожа, която освен измивен гел и лосион, включва дневен крем-гел и локален гел против акне. Атакувайте проблема право в целта!

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.