Полезни съвети при косопад

Съвети при косопадКосопадът е естествено явление в растежа на косата. Всеки ден губим между 50 и 100 косъма от главата си, а на тяхно място поникват нови, по-здрави и по-жизнени. При смяна на сезоните този брой леко нараства, но под въздействие на редица фактори може чувствително да се засили и да се стигне до т.нар състояние „алопеция“. Ако косата започне да капе на цели кичури, а по скалпа се виждат оголени участъци - налице е сериозен проблем, за който се налага да потърсите специалист дерматолог.

Косопад може да се появи заради стрес, лош хранителен режим или липса на важни вещества в организма, заболявания или прием на лекарства, неправилни грижи или употреба на грешни продукти, генетична предразположеност или хормонални промени.

Представяме ви няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да заздравите косата си и да намалите косопада:

  • Мийте косата с хладка вода. Прекалено топлата вода води до изсушаване на скалпа.
  • Интензивно търкане на скалпа срещу косопад. Това активира мастните жлези и циркулацията на кръвта в засегнатата зона, което стимулира растежа на здрава коса. Просто измийте косата със студена вода и започнете да търкате енергично скалпа докато почувствате загряване.
  • Използвайте шампоан максимум два пъти седмично. По-честото измиване ще засили омазняването на косата, ще доведе до поява на пърхот и може да засили косопада. Ако ви дразни вида на косата ви, просто я вържете на опашка или кок.
  • Полезни съвети против косопадПодхранвайте по-продължително време. Оставяйте балсама да действа поне 15 минути преди да го отмиете. Редувайте готовите козметични продукти за подхранване с домашно приготвени.
  • Избягвайте топлинните уреди, стилизантите и честото разресване. Химикалите и термичната обработка, честата употреба на сешоар действат неблагоприятно дори и на най-здравите коси.
  • Спортувайте. Физическата активност, ще стимулира кръвообращението.
  • Ограничете кофеина, алкохола и цигарите, както и пикантните храни.
  • Носете шапка. Шапката зашитава скалпа през зимата, а през лятото предпазва косата от агресивните слънчеви лъчи.
  • Балансирано и здравословно меню срещу косопад. За здрава и гъста коса яжте храни богати на витамини A, E и B, желязо и цинк, протеини и фибри. Консумирайте семена, ядки, пълнозърнести и бобови храни, плодове, зеленчуци, яйца, риба. Включвайте и някои специални храни като мед, мляко, растително масло, пшеница, мая и черен дроб.

Шампоани против косопад на АРОМА - Шампоан против косопад Здраве Форте и Шампоан против косопад  VIKING

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.