Признаци на стареене на кожата

Видимите признаци на стареене на кожата стряскат почти всяка жена, защото отчитат напредването на възрастта и застрашават красотата й. Но кои са те и кога се появяват? Сверете часовника на кожата си с промените, характерни за различните десетилетия от живота ви.

Признаци на стареенеВъпреки че процесът на стареене на кожата е прогресивен и постепенен, той може да избърза или да се забави, в зависимост от начина на живот, вредните навици, генетичната обремененост, влиянието на околната среда, лошата хигиена, неправилните грижи, стреса, липсата на витамини. Така при някои жени се забелязва преждевременно стареене още в 20-те години от живота им, докато при други признаците започват да личат ясно едва към 60-те.

Все пак измененията на кожата се случват в някаква последователност, която градира с всяко следващо десетилетие – от повърхността в дълбочина. Систематизирахме ги, за да проверите дали вашата старее в синхрон с тях.

20-те години
 • Поява на мимически бръчки, първо върху челото и в ъгълчетата на устата.
 • Съвсем фини набраздявания около очите, наподобяващи бръчки тип „пачи крак“, най-често вследствие на прекомерно или неправилно излагане на слънце.
 • Мелазма (потъмняване на кожата) в областта на бузите като резултат от комбинацията между слънчево излагане, бременност и хормонални промени.

 

30-те години
 • Загуба на свежест и блясък. Умората и несъвършенствата стават по-забележими.
 • Появяват се истински бръчки „пачи крак“ около очите, вертикални бръчки между веждите и хоризонтални на челото, а тези около устата се задълбочават.

Вредата от слънцето през годините проличава под формата на пигментни петна.

 • Появяват се повърхностни разширени капиляри, най-често около носа.
 
40-те години
 • Кожата произвежда по-малко мазнини и хиалуронова киселина, поради което става по-суха и по-груба.
 • Загуба на еластичност на тъканите, което води до отпускане на кожата, включително на клепачите и бузите.
 • Изтъняване на епидермиса и силна изразеност на капилярите.
 • Клетъчната регенерация се забавя, а тенът губи сияйността си.
 • Поява на бръчки около горната устна, като при пушачките са по-силно изразени.
 • Повече бръчки по челото, около очите, в назолабиалната област.
 • Хиперпигментацията се засилва

 

50 + годинипризнаци на стареене на кожата
 • Мащабно разграждане на еластина и колагена, което проличава в рязкото отпускане на кожата, особено в областта на очите и челюстта.
 • Мазнините се разграждат по-бързо, което прави кожата по-прозрачна, по-тънка и по-бледа.
 • Хиперпигментацията се засилва, включително се появяват старчески петна.
 • Хормоналните промени предизвикват изсушаване, което задълбочава линиите и бръчките.

Въпреки че стареенето на кожата е необратим процес, с регулярните и правилни грижи за нея можете да забавите проявата на признаците му. Препоръчително е хидратираща дневна и /или нощна грижа да се въведе още с навършването на 25-тата година, а след 30-тата да се премине към козметични продукти с анти – ейдж действие, тъй като те съдържат необходимите съставки (хиалуронова киселина, колаген, Q10, подхранващи вещества), поддържащи кожата млада, жизнена и здрава.

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.