Проблемът „Стрии“

Стриите по кожата са често срещан естетически проблем при жени на всякаква възраст, а също и при някои мъже. Те наподобяват белези с червеникаво - розов, морав или бял цвят, най-често в областта на корема, ханша и гърдите, а също и в горната част на ръцете, талията, бедрата и дори задните части. И въпреки че не могат да бъдат напълно заличени, с правилните грижи проблемът „стрии“ може да бъде маскимално овладян.

стрииСтрии могат да се появят във всяка част от тялото, но най-често засягат зоните с повишени мастни натрупвания, поради което областта на корема е най-застрашена. Първоначално изглеждат като червеникави или морави линии, някак кухи и по-меки на пипане от заобикалящата ги кожа. С времето изсветляват и в зависимост от начина, по който се третират, могат да станат почти незабележими.

Най-честа причина за появата на стрии е разкъсването на дермата вследствие опъване на кожата заради рязко напълняване, бременност или други физиологични изменения в тялото. Затова се срещат и при културистите, при младежите в следпубертетния период и при любителите на диетичните режими.

Въпреки че кожата обикновено е много еластична, когато бъде натоварена с повече разтягане, отколкото може да понесе, в организма се задействат механизми, потискащи производството на еластина и колагена, необходими да поддържат опъването. Така поддържащите тъкани в дермата отслабват и се стига до разкъсване на първия и втория кожен слой.

За образуването на стрии обаче способстват и други фактори. Кортикостероидните кремове, лосиони и хапчета, както и определени здравословни състояния влияят върху хормоналните процеси в организма и съответно върху естествените физиологични процеси.

Стрии могат да се появят и ако по някаква причина кожата се дехидратира. Овлажнената кожа е по-гъвкава, по-мека и по-еластична и обратно – сухата кожа е по-уязвима и по-слаба. Поради тази причина хората със сух тип кожа често се сблъскват с този естетически проблем. Повод за притеснение имат обаче жените, при които стриите засягат по-широк периметър от кожната повърхност. За тях е препоръчително да се консултират със специалист.

Как да се справите с проблема „стрии“?

При всяка жена проблемът „стрии“ се проявява различно в зависимост от индивидуалните й физико – биологични особености. Все пак обаче можете да се доверите на няколко основни правила:

  • Старайте се да поддържате теглото си в норма. Появата на стрии е най-интензивна, когато кожата се разтяга твърде бързо.
  • Опитайте да контролирате наддаването на килограми, особено по време на бременност.
  •  
  • Отслабвайте постепенно, а не с драстични диети.
  • стрииПоддържайте добра външна и вътрешна хидратация. Яжте много плодове и зеленчуци с богато водно съдържание и приемайте минимум 2 л. течности.
  • Избягвайте продукти (медикаментозни, стероидни и козметични), съдържащи твърде много химикали, консерванти и вредни вещества.
  • Спортувайте. Редовните тренировки поддържат не само гъвкавостта на мускулите, но и на кожата.
  • Най-важното условие за превенция и справяне със стриите е правилната козметична грижа за кожата. Разтегнатата кожа, поддържана еластична и мека, по-лесно може да се върне към естественото си състояние, след като теглото се възстанови. Затова е препоръчително да използвате кремове с естествени активни съставки (масло от ший, витамин Е, витамин К, гликолова киселина, масло от авокадо, бадемово масло, дори мед), които освен че овлажняват и подхранват кожата в дълбочина, стимулират (възстановителните) регенеративните й процеси.

Истината е, че може да се храните правилно, да спазвате балансирано тегло, да пиете много вода и да се мажете редовно с крем, но проблемът „стрии“ пак да е налице. Важното е да не се отказвате и методично и стриктно да се борите с него. Ще видите, че ще има резултат.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.