Проблемна кожа при бебетата

Почти всяко бебе в някакъв момент от развитието си има суха кожа.

Понякога тя се наблюдава във вид на малки петна зад коленете или в гънките на лактите. Може да заема и по-големи повърхности от кожата, като предната част на бедрата. А има случаи, когато кожата става суха по цялото тяло.

 Медицинският термин за суха кожа е екзема (или атопичен дерматит).

При проходилите деца класическото място на екземата са коленете и лактите. Може да се появи също така и във вид на сухи и червени петна върху бузите, зад ушите или върху китките или глезените.

При някои деца се изразява в оцветени отоци върху бедрата, отзад на ръцете или върху коремната област. Цветът на екземата може да бъде от телесен до яркочервен.

За сухата кожа има две причини: въздух и дразнител.

Всъщност кожата е пригодена да бъде изсушавана от въздуха.

Когато се потим, влагата от повърхността на кожата се изпарява и това спомага за понижаване на температурата на тялото. Ако обаче кожата се овлажнява много често и изсъхва прекомерно, или ако не се овлажнява достатъчно, може да стане суха. Ако къпете детето всяка вечер, може да откриете, че кожата му постепенно загрубява. При сух климат (или когато отоплителната система в дома през зимата изсушава въздуха) кожата много бързо изгубва влагата си. Хора, които мият ръцете си по няколко пъти на ден, като лекарите например, трябва постоянно да ги овлажняват, тъй като в противен случай кожата става толкова суха, че се напуква.

Друга причина за суха кожа са дразнителите.

 

Парфюми, перилни препарати, текстилни багрила и различни оцветители, платове и дори храни могат да предизвикат изсушаване и възпаление на кожата. Докато при някои деца се развиват сериозни обриви, при други кожата става суха и на люспи. Обикновено лесно може да се установи кой е дразнителят, причиняващ обрива, защото той се появява само след като дразнещото средство влезе в контакт с кожата. Например ако виновникът е перилен препарат, обрив ще се появи само след като кожата се покрие с изпрана с него дреха. Друг често срещан „обвиняем“ е никелът, който е в състава на металните катарами на коланите и закопчалките на дрешките. Обрив от никел се появява само когато никелът се допира до кожата.

Всичко това не се отнася до екзема, причинена от храна. В този случай обривът може да бъде локализиран в малка област (например около устата) или да покрие цялото тяло.

Понякога атопичният дерматит се съпровожда от възникване на алергия или бронхилна астма. С течението на времето симптомите могат да отслабнат и дори да изчезнат, но в редки случаи продължават през целия живот. Все пак процесът по образуване на защитната воднолипидна мантия продължава до пубертета.

За да успокоите чувствителната кожа, използвай хидратиращи и омазняващи кремове, които ще спомогнат за образуването на защитната мантия и ще предпазват кожата от външни влияния. Продуктите трябва да са противовъзпалителни и без съдържание на консерванти.

Контактният дерматит при бебетата също се характеризира със зачервяване, сърбеж, дори оточност. Най-често причината се крие в дразнители от околната среда като козметични продукти, прах за пране, запарване от еднократните пелени и др. Измененията по кожата настъпват по местата на директния или индиректния контакт с причинителя. Посещението при специалист е първата стъпка, която трябва да се направи, за да се установи какъв точно е типът контактен дерматит - дали е алергичен или иритативен. При контактния иритативен дерматит реакцията срещу съответното вещество се проявява веднага и ако не се предприемат действия за раздразнената кожа, той може да прерасне в алергичен. Той от своя страна се развива след повторен контакт с алергена.

Лечението на алергичния контактен дерматит се състои в ранното откриване на дразнителя, за да се отстрани досегът с него, и едва след това се препоръчват подходящите противовъзпалителни продукти. Решението е да се внимава изключително много относно вида на козметиката, която избирате за детето. Добре е дрехите да бъдат от естествени материи и да се ограничава максимално досегът с изкуствени и вредни вещества.

 

 

Бебешката кожа е много нежна и уязвима и лесно се възпалява. Особено ако е подложена на постоянно дразнене, както е в седалищната област от урината и изпражненията. Памперсът допълнително запарва кожата и усложнява положението. Затова подсичането вече се нарича памперс-дерматит. Кожата се зачервява силно, започва да се бели, появяват се малки ситни пъпчици. Детето става много неспокойно и плаче.

Тъй като детската кожа е особено чувствителна, а имунната система не функционира пълноценно, кожни обриви и възпаления могат да възникнат почти от всичко – характерни са по време на никнене на зъбки, при отбиване на кърмачето, след медикаментозно лечение, което нарушава функциите на храносмилателната система и предизвиква диария (а това улеснява достъпа на бактериите до памперс зоната), при захранване. И когато влагата се задържи по-дълго, бебешкото дупе става податливо на подсичане.

Най-добрата профилактика и лечение на подсичането е въздухът. При всеки тоалет оставяйте за няколко минути бебето без памперс. Против възпалението добре действат промивки с отвара от смрадлика или лайка. След подсушаване намажете кожата с крем против подсичане.

Крем против подсичане Здраве бебе 40g

Нежен крем, разработен от формулата на крем Здраве специално за бебета. Подходящ за всякакъв вид кожни раздразнения и ежедневна употреба върху нежната бебешка кожа. Съдържа цинков оксид, екстракт от смрадлика и лайка, Витамин Е и Д-пантенол.
Има заздравяващо действие, предотвратява възпаленията и задържането на влага върху кожата.
Подходящ за използване под бебешки пелени.

Крем Здраве бебе съдържа:
•цинков оксид успокояващо, заздравяващо, противовъзпалително и подсушаващо кожата действие.


•екстракт от смрадлика и лайка - противовъзпалителни, антисептични, адстрингентни и регенериращи функции.

Лайката има облекчаващ възпалена и раздразнена кожа функция. Смрадликата има антисептично и противовъзпалително действие.


•витамин Е и Д-пантенол


•силен хидратиращ комплекс


Дерматологично и клинично тестван продукт.
Без алергени. Без парабени.

16.07.2012/Rozali

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.