Пшеницата – природен лечител за кожата и косата

Природата е осигурила множество естествени лечебни съставки за тялото и една от тях е пшеницата. Огромна част от ценните протеини, минерали и витамини в състава й са събрани в миниатюрните пшенични зародиши, от които се извлича и изключително ефективно масло срещу кожни проблеми. Превърнете този природен лечител в свой съюзник.

Пшеницата в козметиката

Пшеницата (Triticum) е може би най-често използваната в хранителни продукти съставка сред зърнените култури и сред най-препоръчваната за поддържане на цялостна физическа форма на професионалните спортисти.

Наситена с витамини А, В, D и E, лецитин и мастни киселини тя подобрява нивата на холестерол в кръвта, понижава риска от сърдечни заболявания и рак, лекува депресия, укрепва нервната система, подсилва имунитета и стимулира клетъчното развитие, повишава издръжливостта и мускулната сила.

Освен всичко това, пшеницата има множетсво безценни ползи за красотата. Протеините й са чудесен подхранващ агент за кожата, правейки я гладка и блестяща, без следа от белези и бръчки. Те подобряват и състоянието на скалпа, като подсилват косъма в корена и го възстановяват след продължително химическо или топлинно третиране.

Минералите фосфор, желязо, цинк, калий и сулфур и антиоксидантите в пшеницата спират преждевременното стареене и защитават кожата и косата от вредното влияние на околната среда. А серамидите привличат и задържат влагата на повърхостта, поддържайки един здравословен хидробаланс.

Релаксиращо и бързо попиващо, маслото от пшеница е особено популярно в ароматерапевтичните масажи. То се смята за най-богатият на витамин Е природен източник, което го превръща в ефективен клетъчен регенератор и в идеален агент за удължаване трайността на козметичните формули. Прилагано външно или добавено към козметичен продукт подобрява кръвообръщението и бързо лекува всякакви кожни състояния, включително екзема и псориазис.

Същевременно възстановява загубената с възрастта еластичност на тъканите и подобрява състоянието на сухата и напукана кожа, като я прави свежа и сияйна. А ако се нанесе като маска за коса или терапевтичен серум видимо ще направи косата по-лъскава и по-здрава.

Други козметични ползи на пшеницата

 • Намалява вредата от слънцето, включително изгаряне и изсушаване
 • Подпомага клетъчното обновяване
 • Заличава стриите и белезите
 • Облекчава напукванията и омекотява загрубяванията
 • Лекува възпаления и облекчава сърбеж и зачервявания
 • Придава мекота на косата и задържа влагата в косъма
 • Подхранва в дълбочина
 • Предотвратява заплитането на краищата и накъсването
 • Стимулира клетъчното и тъканното развитие на скалпа
 • Допринася за заздравяване на космените фоликули
 • Подсилва растежа и увеличава обема на косата

Пшеницата е необходимият природен лечител за всяка жена, която иска да направи кожата и косата си естествено красиви. И ако избягвате пшеничните продукти от страх да не напълнеете, то възползвайте се от безценните й качества чрез козметичен продукт, съдържащ пшеница, пшенични протеини или пшенично масло.

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.