Пшеницата – природен лечител за кожата и косата

Природата е осигурила множество естествени лечебни съставки за тялото и една от тях е пшеницата. Огромна част от ценните протеини, минерали и витамини в състава й са събрани в миниатюрните пшенични зародиши, от които се извлича и изключително ефективно масло срещу кожни проблеми. Превърнете този природен лечител в свой съюзник.

Пшеницата в козметиката

Пшеницата (Triticum) е може би най-често използваната в хранителни продукти съставка сред зърнените култури и сред най-препоръчваната за поддържане на цялостна физическа форма на професионалните спортисти.

Наситена с витамини А, В, D и E, лецитин и мастни киселини тя подобрява нивата на холестерол в кръвта, понижава риска от сърдечни заболявания и рак, лекува депресия, укрепва нервната система, подсилва имунитета и стимулира клетъчното развитие, повишава издръжливостта и мускулната сила.

Освен всичко това, пшеницата има множетсво безценни ползи за красотата. Протеините й са чудесен подхранващ агент за кожата, правейки я гладка и блестяща, без следа от белези и бръчки. Те подобряват и състоянието на скалпа, като подсилват косъма в корена и го възстановяват след продължително химическо или топлинно третиране.

Минералите фосфор, желязо, цинк, калий и сулфур и антиоксидантите в пшеницата спират преждевременното стареене и защитават кожата и косата от вредното влияние на околната среда. А серамидите привличат и задържат влагата на повърхостта, поддържайки един здравословен хидробаланс.

Релаксиращо и бързо попиващо, маслото от пшеница е особено популярно в ароматерапевтичните масажи. То се смята за най-богатият на витамин Е природен източник, което го превръща в ефективен клетъчен регенератор и в идеален агент за удължаване трайността на козметичните формули. Прилагано външно или добавено към козметичен продукт подобрява кръвообръщението и бързо лекува всякакви кожни състояния, включително екзема и псориазис.

Същевременно възстановява загубената с възрастта еластичност на тъканите и подобрява състоянието на сухата и напукана кожа, като я прави свежа и сияйна. А ако се нанесе като маска за коса или терапевтичен серум видимо ще направи косата по-лъскава и по-здрава.

Други козметични ползи на пшеницата

 • Намалява вредата от слънцето, включително изгаряне и изсушаване
 • Подпомага клетъчното обновяване
 • Заличава стриите и белезите
 • Облекчава напукванията и омекотява загрубяванията
 • Лекува възпаления и облекчава сърбеж и зачервявания
 • Придава мекота на косата и задържа влагата в косъма
 • Подхранва в дълбочина
 • Предотвратява заплитането на краищата и накъсването
 • Стимулира клетъчното и тъканното развитие на скалпа
 • Допринася за заздравяване на космените фоликули
 • Подсилва растежа и увеличава обема на косата

Пшеницата е необходимият природен лечител за всяка жена, която иска да направи кожата и косата си естествено красиви. И ако избягвате пшеничните продукти от страх да не напълнеете, то възползвайте се от безценните й качества чрез козметичен продукт, съдържащ пшеница, пшенични протеини или пшенично масло.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.