Разликите между дневен и нощен крем

Някога питали ли сте се защо съществуват два типа крем за лице – дневен и нощен? И защо специалистите препоръчват всеки да се използва в съответния диапазон от денонощието? Е, след като разберете кои са основните разлики между дневния и нощния крем, ще намерите отговор на всичките си въпроси. И вероятно ще промените козметичната си рутина.

Дневен кремДерматолозите са единодушни, че употребата на дневен крем преди лягане и на нощен крем сутрин няма да навреди на кожата. Но на практика специфичните й нужди в тези интервали от време няма да бъдат пълноценно задоволени. Защото дневният и нощният крем имат различни функции, заложени във формулата на съответните продукти. Ето кои са те:

Дневният крем има защитна фукция. През деня кожата на лицето е подложена на стрес от множествоен  вредни фактори в околната среда и се нуждае от голямо количество влага и антиоскиданти, за да устои.

Нощният крем има подхранваща и възстановяваща функция. През нощта се случват основните регенеративни и анти-ейдж процеси, а по време на сън кожата по-бързо и ефективно абсорбира съставките.

Формулата на дневния крем е много по-лека от тази на нощния и съдържа дозата хидратиращи, антиоксидантни и успокояващи съставки за неутрализиране на бактериите и свободните радикали.

Формулата на нощния крем е доста по-плътна и наситена, тъй като през нощта кожата се нуждае от повече хранителни вещества, за да възстанови загубите от деня. Затова и съдържа повече витамини.

Дневният крем е разработен така, че да се носи под грима, затова попива много по-лесно и бързо в кожата след нанасяне. В повечето случаи не оставя мазни следи и служи като идеална основа за фон дьо тен или друг тип декоративна козметика.

Нощният крем съдържа мощни, но по-бавно абсорбиращи се подхранващи и стимулиращи съставки, които проникват в дълбочина за няколко часа, а на повърхността на кожата се образува фин мазен филм, който сутринта трябва да се отмие с хладка вода.

Нощен крем

Основната цел на дневния крем е да поддържа оптимално ниво на влага в епидермиса и да го предпазва от околната среда, затова най-често включва хидратиращи съставки като алое вера, алфа хидрокси или хиалуронова киселини, тонизиращи като кофеин, антиоксидантни като витамини А, Е и С. В много формули е добавен и SPF срещу фотостареене.

Основната цел на нощния крем е да стимулира производството на колаген, да се бори с процесите на стареене, да подпомага клетъчното обновяване и да подпомага лечението. Затова в повечето случаи съдържа колаген и протеини, активни комплекси, витамини и задължително хидратиращи агенти, тъй като през нощта кожата губи влага.

Решението дали ще използвате и дневен, и нощен крем зависи изцяло от нуждите на кожата ви. Ако все още попадате в младежката възрастова категория, ако не страдате от прекалено изсушаване и се стремите по-скоро към оптимална защита от вредните фактори, дневният крем е достатъчен. Но за комбинираната, суха и / или зряла кожа включването на нощен крем в разкрасителния ритуал е задължително условие за красиво излъчване.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.