Ритуали за красота на индианците маи

Струва ни се, че съвременната пластична хирургия е поставила стремежа към съвършена външност отвъд границите на допустимото, но историята разказва за далеч по-радикални решения, взимани в името на красотата през древността. 

Ритуали за красота на индианците маи

На едни от най-ранните обитатели на Мезоамерика- маите, известни предимно с апокалиптичните си предсказания и астрономически познания, са приписвани и някои от най-потресаващите разкрасителни практики.

Повечето от физическите черти, които маите са смятали за привлекателни, днес по-скоро биха ни се сторили отблъскващи и навярно не бихме разбрали родителската загриженост, караща този индиански народ да подлага наследниците си на опасни естетични процедури непосредствено след раждането.

Маите отдавали особена почит на царевицата и считали издълженият, наподобяващ кочана ѝ, череп за изключително привлекателен. За да дарят детето си с този белег на съвършенството, родителите привързвали главичката му между две дъски едва няколко часа след като се появи на бял свят. За няколко дни мекият череп на бебето се деформирал под натиска на дъските и придобивал желаната продълговата форма. Но разкрасителните ритуали съвсем не свършвали дотук. Нослето на детето също трябвало да претърпи определена трансформация, в случай че боговете не са го направили достатъчно криво, за да изглежда добре.

Очите били друга важна част от идеала за красота на древния народ. Днес също обръщаме внимание на погледа като подчертаваме изразителността му с грим и цветни лещи, но маите се фокусирали върху съвсем различен аспект- кривогледството. За да повишат привлекателността на невръстните си деца, с което и шансовете им да си намерят лесно брачен партньор, когато порастнат, маите прибягвали до поредния трик. Пред лицето на пеленачето бил завързван дребен предмет, който го принуждавал постоянно да съсредоточава погледа си в една близка точка и изкривявал перманентно очите.

На по-късен етап, след поникването на постоянните зъби, настъпвал и моментът, отреден на естетичната стоматология. Маите намирали заострените зъби за изключително красиви и ги постигали с помощта на старателно пилене, след което ги инкрустирали с нефрит, обсидиан и други полускъпоценни камъни.

На фона на всички тези различия, все пак можем да открием и някои сходства между съвременните представи за естетика и тези на древния народ.

  • Косите си, индианците маи оставяли да растат свободно и полагали грижи, за да запазят тяхната здравина и блясък. Редица, богати на сапонини растения, служели за почистване на косъма и скалпа от натрупалите се нечистотии. Едно от тях е например юката, която благодарение на антибактериалните си и антиоксидантни свойства, бива влагана и в наши дни в шампоани против пърхот и косопад.
  • Маите вярвали силно в задгробния живот, ето защо се стараели да преминат в отвъдното, с непокътнати от времето, тела. Редовното премахване на мъртвите кожни клетки с пемза, смлени царевични зърна или други природни ексфолианти, било задължителен елемент от ритуалите им за красота.
  • Представителите на мистичната култура разбирали взаимовръзката между стареенето и слънчевите лъчи, поради което отдавали огромно значение и на фотозащитната козметика.
  • За да ограничат появата на бръчки, индианците използвали също така и десетки растителни масла. Някои от тях, като например маслото от авокадо, са доказали многократно своите отлични качества и въпреки хилядолетията, делящи ни от цивилизацията на маите, заслужено присъстват във формулите на модерни анти-ейдж кремове и серуми за лице.
Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.