Ритуали за красота от Индия

Екзотичните красавици на Изтока от векове практикуват ритуали за красота, свързани с  единството на духа и тялото и хармонията с природата. 

В навечерието на всеки голям празник дланите и ходилата на индийките се превръщат в същински произведения на изобразителното изкуство. Върху тях „оживяват” птици и пеперуди, разцъфват безброй цветя, а от свещени символи, слънца и мандали бликва светлина. Красивата традиция за декориране на тялото с къна носи наименованието махенди и е съхранявана грижливо вече 9000 години. Освен че дарява естетическа наслада, древната форма на бодиарт успокоява ума, укрепва ноктите и се превръща в живителен оазис за кожата в жарките летни дни.

Индийски ритуали за красота

Наред с натуралното багрило, в разкрасителните практики на индийските жени присъстват още десетки растения с впечатляващи имена и не по-малко изумителни свойства. Сред тях е и една от тайните за копринено лъскавите коси на боливудските актриси – „свободното дърво” нийм, от чиито листа, плодове, семена и дори кора, местните приготвят шампоани и подхранващи маски. Прилаган сам по себе си, в съчетание с „пръскащия лъчи” боб мунг или други дарове на Гея, вечнозеленият нийм запазва косата вечно млада.

Индия е родината-майка на пластичната хирургия, но жителите ѝ предпочитат природните методи за подсилване на красотата, които предлага другата нейна рожба - Аюрведа. Науката за здравето Аюрведа разглежда кожата като жив организъм и препоръчва той да бъде обгрижван с помощта на „жива” козметика – билки, плодове, мед, растителни масла... Заедно с това, хилядолетната лечебна система възприема натрупващите се в тялото отрови като първопричина за кожните проблеми, а редовната детоксикация – като неделима част от разкрасителната рутина.

Следвайки аюрведичната доктрина, индийските булки изпиват чаша мляко с шафран в нощта на сватбата си, за да се сдобият с безупречен тен. „Червеното злато”, както не случайно наричат най-скъпата подправка в света, има способността да пречиства кръвта, от което кожата видимо засиява. Действието на разхубавяващата напитка, младоженката подсилва, обтривайки лицето си с паста от куркума, която освен освежаващо кожата действие, притежава отлични депигментиращи и депилиращи свойства.

Независимо дали е делник или празник, индийките изпълняват ежедневно още един интересен ритуал за красота, така нареченото „сухо четкане” – практика колкото семпла, толкова и ефективна в борбата срещу „портокаловата”, отпуснатата и загрубялата кожа. По време на процедурата жените не използват каквито и да било помади, а единствено копринена ръкавица, с която обтриват цялото си тяло, започвайки от стъпалата в посока към сърцето. По този начин те отстраняват не само мъртвия слой епителни клетки, но събуждайки реката в себе си – лимфата, пречистват и дълбоко стаените в кожата, токсини.

Пъстрите сарита, точицата „бинди” на челото и звънът на многобройните накити придават на индийките специфичен чар. Ала тайната за невероятната им харизма е най-вече животът в съзвучие с природата и използването на сътворените от нея еликсири за красота. Харизма, която всяка жена по света би могла да придобие, благодарение на съвременните козметични продукти, носещи екзотичния полъх на Индия.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.