Ритуали за красота в Древен Египет

Мисълта за Древен Египет събужда в съзнанието ни образите на Клеопатра, Нефертити и Нефертари- жени с неповторима красота и обаяние, които историята слави и до днес. В наследство на бъдещите поколения са останали не само легендите за тези хубавици, но и множество козметични рецепти. Някои от тях съдържат доста причудливи съставки, поради което са неприложими в наши дни, но други са оценени подобаващо от модерната козметична индустрия.

Ритуали за красота в Древен Египет

Перфектната за древните египтяни, външност не се отличавала съществено от съвременните разбирания за красота. Нейни характерни черти били стройната фигура с тънка талия, големите очи, сочните устни и правият нос.

Не само жените, но и мъжете се суетели пред огледалото и използвали всевъзможни помади, парфюми и гримове в желанието си да увеличат своята привлекателност.

За да направят погледа си още по-изразителен, египтяните издължавали оптически очите и веждите си с черна боя, приготвена най-често от отровния кристал стибнит. Върху долните си клепачи добавяли зелени акценти с помощта на стрити минерали смесени с мазнина, а зениците си разширявали със сок от лудо биле. Естествено червени дарове от природата правели женските устни още по-изкусителни. А подобни багрила или просто лютиви растения, подсилвали руменината на бузите. Премахването на целия този макияж, пък се извършвало с отвара от целина и коноп.

Представителите на античната цивилизация обръщали специално внимание на личната си хигиена. Сапуни от лечебна глина и зехтин почиствали телата им от глава до пети, а за отстраняване на мъртвите клетки се употребявала морска сол или сода бикарбонат миксирана с мед за по-деликатни зони като лицето. Тайната за възхитителната кожа на Клеопатра се криела във вана пълна с магарешко мляко, мед и бадемово масло, в която владетелката се потапяла ежедневно. Перфектното съчетание от тези три съставки действало едновременно като нежен ексфолиант и дълбоко подхранваща емулсия.

Египтяните не подценявали и ролята на усмивката по отношение на цялостния външен вид. Те почиствали редовно зъбите си с помощта на тръстикови четки, за да ги запазят бели и здрави. На представителите на величествената цивилизация принадлежи и най-старата рецепта за паста за зъби, позната на човечеството. В състава ѝ влизали изсушени цветове на перуника, пипер, мента, сол и още няколко ингридиента, които предизвикват истински фурор на скорошен международен конгрес по стоматология.

Древните хубавици не толерирали излишното окосмяване по тялото. Благодарение на измисления от тях метод, известен днес като „шугаринг”, милиони жени могат да се радват на гладка кожа в продължение на седмици. Смята се, че прочутата Нефертити е била една от първите почитателки на епилацията със захарен сироп.

Тъй като въшките били огромна напаст по онова време, на египтяните често се налагало да отстраняват с бръснач и космите в областта на скалпа. Въпреки наличието на атрактивни перуки, обаче, не всяка жена била склонна да се раздели със собствената си „грива”. Ето защо до наши дни са достигнали множество рецепти за козметика за коса- от укрепващи маски с маслиново, бадемово и сусамово масло, през стилизиращи продукти от кокос и ший, та чак до багрилни средства като любимата ни къна.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.