Ритуали за красота в Древен Рим

Един бърз поглед към древната история е достатъчен, за да открием, че суетата не е плод на нашето съвремие, а неизменна част от човешката същност. И макар че представите за красота са претърпявали множество трансформации през вековете и ще продължават да се променят, има нещо, което си остава универсално за всички хора независимо от епохата, в която са живели. И това е отказът от приемането на природните дадености и стремежът към един непривичен, но считан за идеален, образ.

Ритуали за красота в Древен Рим

В Древен Рим, например, бледото лице се смятало за изключително привлекателно и на римлянките се налагало да използват всевъзможни помади, за да избелят кожата си, притежаваща по-скоро маслинен отенък. Сред характерните за онова време, изсветляващи продукти били, познатият и днес, сок от краставица, както и някои по-нетипични съставки като крокодилска тор, олово и тебешир.

Русите коси също били блян за тъмнокосите владетелки и поданички на Римската империя. Смеси от оцет и луга или пък козя лой и дървесна пепел помагали за постигането на желания цвят. Често, обаче използваните изрусители увреждали необратимо косата и нанесените ѝ щети били прикривани с перуки.

За да се избавят от белите косми, римлянките нанасяли къна и други природни багрила, а за повече блясък и подхранване употребявали балсами, приготвени най-често от растителни масла.

Окосмяването в други части от тялото било възприемано като неестетично и премахвано с помощта на бръснач, пемза или лепкави субстанции, напомнящи съвременната кола маска. За забавяне растежа на космите, пък се прилагали странни козметични средства като козя жлъчка и заешка кръв.

Гримът съвсем не бил непознат в Древен Рим. Съществували многобройни, но разбира се, примитивни и не винаги безопасни, предшественици на днешните ружове, лакове за нокти и червила. Оловният окис, живачният сулфид и сокът на различни естествено червени растения придавали руменина на скулите, устните и ноктите, а саждите и пепелта подчертавали веждите и уголемявали оптически очите. Понякога жените добавяли и цветен акцент върху клепачите си, нанасяйки сенки съставени от минерали.

Римлянките обръщали особено внимание и на телесната миризма. Те използвали дезодоранти в течна или кремообразна форма, за да подсилят чара си, а също така премахвали лошият дъх с помощта на ароматни треви.

Не само грижата за свежестта на дъха, но и за белотата на зъбите била характерен елемент от римските разкрасителни практики. Влаганата и днес в пастите за зъби, сода бикарбонат спомагала за почистването и изсветляването на емайла.

Жителките на великата империя не толерирали бръчките, нито пък пъпките. За да запазят кожата си млада и добре хидратирана, както и за да се справят с възпаленията, те нанасяли кремове за лице и лосиони, в чийто състав влизали растителни екстракти и животински съставки от рода на мляко, плацента и екскременти. Ефикасен лек срещу пигментните петна, пък били останките от изпепелени охлюви.

Суетата не подминавала и представителите на силния пол, който прикривали с боя побеляващата си коса, епилирали определени зони от тялото си и се обгръщали в приятния аромат на натурални парфюми.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.