Ритуали за красота в Древна Гърция

Древна Гърция била съставена от стотици градове държави, в които със съвсем малки изключения, властвали еднакви „закони” за красота. Елините имали изключително високи изисквания по отношение на външния си вид, които прераствали в сложни математически изчисления. Всяка част от тялото трябвало да покрие определен стандарт и само фигурата с перфектни пропорции можела да се нарече истински красива.

Ритуали за красота в Древна Гърция

Навярно, родината на хубавата Елена е едно от първите места, в които конкурсите за красота са били обичайна практика. А големият брой огледала, намерени при археологически разкопки, се разглеждат от учените като доказателство за всеобщата суетност, царяща сред представителите на древната култура.

Според гърците външността била в пряка връзка с душата и ума, така че хубавците били автоматично възприемани като добри и интелигентни.

В особен култ се издигало атлетичното мъжко тяло, постигнато с цената на продължителни физически упражнения. За еталон на женската фигура, пък се приемали статуите на богинята на красотата Афродита, чиито мерки 86/69/93 (бюст/талия/ханш) доста напомнят за онези, които доскоро се считаха за идеални в модните среди.

Порцеланово бялата кожа била знак за изящество и престиж, но понеже само оскъден брой от жителите на Елада можели да се похвалят с такава, се налагала употребата на козметични продукти. Жените мажели лицата си предимно с оловно белило и много от тях буквално ставали жертва на красотата, тъй като отровната помада имала свойството не само да изсветлява кожата, но и да убива, след като се натрупа в организма.

Гърците предпочитали светлия цвят не само по отношение на тена, но и на косата. И идеалът им за съвършенство отново влизал в противоречие с отредените им от природата физически характеристики. За да се изрусят, древните естети обливали щедро косите си с оцет или лимонов сок, след което заставали на слънце, за да активират нанесената „боя”. Тази процедура, обаче не рядко се оказвала твърде агресивна към косъма и изисквала последващата употреба на възстановителни терапии. Тогава елините прибягвали към чудодейната сила на растителните масла, които бързо поправяли нанесените щети. Рецептата за една от техните любими маски за коса е актуална и до днес, благодарение на отличните си укрепващи свойства и достъпните си съставки- яйца и зехтин.

Древните гърци наричали зехтина „елексир на живота” и го използвали не само в грижата за косите си, но и като елемент от козметиката си за лице и тяло. Смесено със захар или сол, олиото на маслината се превръщало в чудесен ексфолиант, а прилагано самостоятелно или в комбинация с мед- в ефикасен хидратант и анти-ейдж агент.

Друга обожавана от елините практика било потапянето в ароматни термални вани пълни с изсушени билки. Този спа ритуал освежавал кожата и същевременно отпускал мускулите на атлетите.

Древните гърци са завещали на бъдещите поколения още много рецепти за красота и може би не на всекиго е известно, че дори самата дума „козметика”, както и професията на козметика са наследство от този народ на естети и перфекционисти.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.