Роза – с любов към кожата

Свикнали сме да мислим за розата като Царицата на цветята, символ на любовта и женствеността. Но всъщност това нежно цвете с остри бодли и пъстроцветни краски не само може да стопли сърцето, а и да дари огромно количество любов на кожата под формата на масло, вода или аромат. Вижте как и се потопете в блаженството на розите още днес!

РозаУпотребата на розата (Rosa berberifolia) в народната медицина и разкрасителните грижи има дълга и разнородна история. Дори се предполага, че дестилацията на розова вода е започнала още в Древна Персия. Гърците и римляните използвали листенцата й да ароматизират водата във ваната и да украсяват тържествените зали.

Индийците пък и до днес ги прилагат в аюрведичните практики като средство за успокояване и детоксикация на ума и тялото. А в България от тях се произвежда розово масло, което е прочуто в цял свят със силния си аромат и изключително терапевтичен ефект върху косата и кожата.

Днес розата продължава да се използва в алтернативната медицина, фармацевтичната индустрия и продуктите за красота, но вече под множество форми – екстракт, розова вода, дестилирана вода, розово масло, масло от шипкови семена, розови листа. Тя е ценен източник на витамини (A, B3, C, D и E), протеини, лимонена киселина, флавоноиди, фруктоза, ябълчена киселина, танини и цинк, което й придава антибактериални, антисептични, противовъзпалителни, антиспазмични, антиивирусни, диуретични и антидепресантни свойства.

Най-често се използва под формата на масло или вода за успокение на нервната система, на стомашно-чревни неразположения, при проблеми с кръвоносните съдове, външни и вътрешни инфекции, спазми в белите дробове, червата и мускулите, дори при настинка. Освен това подпомага зарастването на открити рани, прочиства кръвта, стимулира хормоните, предизвикващи менструация, намалява симптомите на ПМС, укрепва черния дроб и функциите му, нервната, храносмилателната и отделителната системи.

Като козметична съставка розата е безценен източник на антиоксиданти и анти-ейдж агенти, които изглаждат, омекотяват, защитават и лекуват кожата от съществуващи и потенциални проблеми. Всъщност розовото масло е единственото от растителен произход с естествено съдържание на ретинол (витамиин А), което го прави ефективно за заличаване на фини линии, бръчици, пигментни петна и стрии. Освен това убива бактериите, изглажда тена, хидратира и подхранва клетките в дълбочина. Розовата вода пък действа изключително тонизиращо за порите, свива кръвоносните съдове и придава младежка свежест на кожата.

Какви са другите ползи на розата като козметична съставка?

  • Лекува акне, розацея, екзема, подуване, зачервяване
  • Почиства и стяга порите
  • Почиства мръсотия и грим
  • Защитава кожните клетки от увреждането на свободните радикали
  • Предпазва от слънчево изгаряне
  • Предпазва от образуване на тъмни кръгове под очите
  • Хидратира сухата и успокоява чувствителната кожа
  • Подхранва скалпа
  • Увеличава притока на кръв към фоликула и така стимулира растежа на косъма
  • Придава блясък на кожата и косата

Тъй като розовото масло е едно от най-скъпите етерични масла поради трудоемкото му добиване (за производството на 30 гр. са необходими десетки хиляди розови цвята, обрани туко-що разтворени, т.е в ранни зори), а розовата вода не е с толкова ефективни свойства, най-добрият начин да дарите любов на кожата си чрез предимствата на розата е с помощта на козметични продукти. Дали ще е крем за лице, терапевтичен мехлем, лосион, тоник или пяна за вана, избирате вие!

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.