Сапун или душ гел – кое кога?

Сапун или душ-гел

Изборът между сапун и душ-гел се превръща в същинска дилема щом застанем пред многообразието от специфични свойства, опияняващи съставки и атрактивни опаковки, които се предлагат в магазина. Както сапунът, така и душ-гелът се използват за поддържане на личната хигиена и имат обща цел – да отстраняват мръсотията и микробите от кожната повърхност и да създават усещане за свежест, комфорт и чистота.

Разликата във формулата е предимно в производствения процес. И двете съдържат активни агенти, които в съприкосновение с водата образуват пяната, необходима за разграждането на мръсотията и елиминирането на бактериите. При сапуните това са т.нар сапонини, а при душ-геловете – друг тип пенливи съставки. Допълнителни активни съставки  пък допринасят за по-широкоспектърно действие.

Дали ще изберете сапун или душ-гел зависи до голяма степен от личното ви предпочитание към текстурата, но преди всичко – от типа на кожата ви. Ако имате нормална или мазна кожа, можете да си позволите и двата типа, но ако имате суха, чувствителна или проблемна – по-добре избирайте душ-гел, тъй като има по-меко и щадящо действие. И тъй като и двата типа продукти имат своите предимства, ще ви дадем конкретни примери в кои случаи е подходящо да използвате всеки от тях.

САПУН
  • Сапунът е по-практично и ефективно средство за дезинфекция при миене на ръцете или отделни части от тялото през деня.
  • Тъй като може да се нанася както самостоятелно, така и с помощно средство, сапунът е идеалният помощник за отстраняване на инцидентни петна по дрехите или по-плътна мръсотия (включително кръв), по кожата.
  • Сапунът е изключително подходящ за активни спортисти, след тренировка или при прекомерно потене, тъй като успешно се справя с неприятните миризми и бактериите, които ги предизвикват.

Съвременните формули на сапуна са щедро обогатени с натурални съставки, които възстановяват отнетите от измиването мазнини на кожата и същевременно овлажняват, подхранват, ексфолират, омекотяват, защитават, тонизират, успокояват. Те проникват в дълбочина и оставят дълготраен аромат с ароматерапветичен ефект върху тялото и съзнанието.

ДУШ-ГЕЛ
  • Формулата на душ-гела обикновено е на водна основа, което я прави по-мека и комфортна за кожата. Затова е препоръчителна при къпане - вместо или след употребата на сапун.

  • Голяма част от душ-геловете са с изключително органична формула, без парабени, алкален сапун, без изкуствени оцветители и ароматизатори, и с неутрално pН.

  • Душ-гелът се разнася по-нежно и деликатно по тялото, образувайки фин защитен филм от хидратиращи и омазняващи съставки, които имат удължено действие върху кожата, запечатват влагата в порите и служат като бариера срещу околната среда.

  • Душ-гелът е по-безопасен в здравословно отношение. Формулата му е изолирана в херметически затворена опаковка и не може да бъде директен преносител на бактерии и микроби дори и да се използва последователно от няколко души.

Формулата на душ-геловете най-често включва натурални съставки, които действат изключително благоприятно, дори лечебно на чувствителната, проблемна и склонна към акне кожа. Те я успокояват, хидратират и подхранват, оставяйки я нежна и мека като коприна. 

Ако не сте от хората, склонни да се ограничават с един тип продукт, то нищо не ви пречи да използват както сапун, така и душ гел. Просто по различно време в зависимост от промените или комфорта на кожата ви. Ако, например, е по-суха и чувствителна в студено време, купувайте душ гел за зимните месеци, а ако през лятото се омазнява, използвайте сапун. Балгодарение на усъвършенстваните козметични формули и в двата случая ще доставяте наслада на сетивата си.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.