Съвети за красота с нар

Някога, много отдавна, Афродита посадила първото дърво нар в земите на остров Кипър. И дали заради хубостта на самата богиня, алените зрънца на растението, придобили удивителни разкрасителни свойства...

 Съвети за красота с нар

Търсейки „зрънце” истина в легендата, редица учени продължават да изучават загадъчният плод и откриват все повече и повече любопитни факти за него.

Установено е, че един средно голям нар съдържа цели 30 мг витамин С – количество достатъчно да задоволи 50 от дневната потребност на организма. Но витаминът съвсем не е единствената ценна съставка на плода. В сочните семенца на нара е скрита уникална комбинация от 124 различни фитохимикала, която удължава живота на фибробластите (клетките, отговорни за производството на колаген и еластин) и според изследванията на съвременна испанска лаборатория, потиска окислението на човешката ДНК, с което още по-ефективно забавя стареенето.

Ето защо, прясно изцеденият сок от нар, притежава много повече от гастрономическа стойност и заслужава своето място в ежедневните Ви козметични грижи. Ала как да извлечете този „еликсир на младостта”?

Навярно и Вие, като повечето хора, считате, че да се отделят семенцата от кората на нара е доста трудоемко. Но ще се учудите колко лесно всъщност е обелването на сочния плод, стига да се приложи следната хитринка:

Разрежете плода на две. Поставете едната половина със зрънцата надолу в дланта си, а ръката си – над подходяща купа, след което с дървена лъжица или шпатула започнете да удряте енергично по кората на нара. Готово! Семенцата сами ще изпопадат в купата между разперените ви пръсти.

Маска за лице с нар и мед

С по-голямата част от вече отделените зрънца можете да подхраните кожата си от вътре навън, като ги превърнете във фреш. А с чаена лъжичка от него, комбинирана с мъничко натурален мед – да си приготвите питателна маска за лице. Оставете я да действа в продължение на 20 – 30 минути, след което измийте лицето си с хладка вода.

Скраб за тяло с нар

Не бързайте да изхвърлите кората на плода! Тя също притежава отлични козметични свойства. Нарежете я на дребни парченца и ги сложете да се сушат на слънце. Няколко дни по-късно, когато влагата в тях се изпари напълно, ги смелете до фина пудра. Част от пудрата вложете в следващия скраб за тяло, а останалото количество можете да съхраните за бъдеща употреба в плътно затворен съд.

Скраб с нар за пети, колене и лакти

Смесете малко количество от изсушения нар с кафява захар и добавете носеща съставка по желание – мед, кисело мляко или нерафинирано растително масло, за да се получи удобна за нанасяне консистенция. Втрийте получената смес в кожата си, като наблегнете на особено загрубелите участъци, каквито обикновено са лактите, коленете и петите. Отстранете пилинга с хладка вода и нанесете любимия си лосион за тяло.

Разкрасяващ ритуал с нар и къна от Мароко

Следващият път, когато решите да къносате косата си, бихте могли да разнообразите процедурата, прилагайки една от рецептите за красота на мароканските жени. За целта вместо да разтворите къната в чиста вода, използвайте тази, в която сте сварили кората на 1 нар. Освен че придава специфичен оттенък на багрилото, отварата действа като астрингент, който свива порите около космените фоликули и по този начин намалява косопада. След около 2 часа престой върху скалпа, отмийте „подобрената” къна и фиксирайте цвета с помощта на шампоан с екстракт от нар.

В комбинация с натуралните рецепти за красота, използвайте и подходящи козметични продукти с нар - шампоан с нар и душ гел с нар. 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.