Съвети за справяне с чувствителния скалп

Чувствителен скалп

Сърбеж? Парене? Зачервяване? Сухота? Болезненост при допир на кожата на главата? Това са симптоми за чувствителен скалп! Което означава, че е настъпил дисбаланс в кожната повърхност и ако не бъде овладяно навреме, състоянието може да се превърне в предпоставка за здравословен или психологически дискомфорт. Ето защо, от първостепенно значение за справяне с чувствителния скалп е разпознаването на факторите-причинители и тяхното елиминиране. Предлагаме ви няколко съвета.

Според проучванията около 50 % от населението на Земята страда от проблема чувствителен скалп. По-голяма част са жени, тъй като те не само акумулират по-голямо количество стрес в ежедневието, но и редовно подлагат косата си на боядисване, употреба на стилизанти, топлинни уреди, стегнати прически - всевъзможни вредни манипулации, които нарушават здравината не само на косъма, но и на скалпа.

Каква все пак е причината за чувствителен скалп?

Макар тънка и деликатна, кожата на главата е изключително кръвоснабдена и „набраздена“ с множество нервни окончания. Точно затова е и толкова чувствителна дори към най-малките нарушения в защитаната си липидна бариера, поддържаща здравето на скалпа.

Под въздействие на редица фактори (климат, неправилно хранене, диети, агресивни козметични формули, стрес, замърсяване) част от липидите се разграждат, което води до загуба на вода, дисбаланс в производството на себум и цялостна промяна във физиологическата микрофлора на скалпа. Клетъчното обновяване се ускорява, а вредните вещества и микроорганизми проникват в дълбочина. Всичко това води до поява на сърбеж, зачервяване, парене, изсушаване, лющене и дори поява на пърхот.

Какви действия да предприемем за справяне с чувствителен скалп?
  • Опитайте да възстановите хидролипидния баланс с редовно хидратиране и подхранване на скалпа. Препоръчително е да използвате натурални масла или продукти с такива във формулата. По този начин клетките отново ще получават необходимото количество мазнини и вода, естествената защитна бариера ще се възстанови, а сухотата и дразненията ще изчезнат.
  • Ограничете топлинното въздействие върху скалпа. Всеки източник на топлина, без значение дали са слънчеви лъчи, гореща вода, сешоар, шапка, разширява кръвоносните съдове, в резултат на което се повишава чувствителността на скалпа и симптомите се изострят.
  • Помислете за смяна на прическата. Всяка агресия спрямо косата би могла да се окаже провокатор за чувствителността на скалпа. Хубаво е да намалите процедурите по боядисване или поне да използвате бои с природни масла, които ще компенсират ефекта на химикалите. Избягвайте твърде стегнатите прически или изберете подстрижка, която не изисква много стилизиране.
  • Доверете се на специализирана формула за чувствителен скалп. В много от случаите агресивни съставки в продуктите за коса причиняват дисбаланс в pH на скалпа, а това води до симптоми на чувствителност. Ето защо е препоръчително да преминете към употреба на специализирана формула. Тя има меко почистващо действие, пенливите вещества не дразнят и не изсушават кожата, а активните съставки работят в посока възстановяване на хидролипидния баланс, неутрализиране на дразнителите и облекчаване на симптомите.
  • Не прекалявайте с миенето на косата, тъй като това нарушава естествената бариера на скалпа. Добре е да използвате специализираната формула 2 – 3 пъти седмично, а в останалите случаи - шампоан с билков екстракт (лайка, мента, лавандула), който има незабавен успокояващ и терапевтичен ефект върху кожата. Или просто изплаквайте косата с чай от лайка или лавандула.

Чувствителността на скалпа може да е предизвикана от десетки причини и в повечето случаи те нямат общо със здравословен проблем. Затова първо опитайте да се справите с дискомфорта по всички безвредни и зависещи от вас начини (здравословно хранене, елиминиране на стреса, защита на скалпа, употреба на правилни измивни формули) и ако те не дадат резултат, потърсете консултация със специалист.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.