Симптоми на пародонтит

Все повече хора се сблъскват с диагнозата „пародонтит“ – прогресивно разпадане на венечната тъкан и костта под нея, в резултат на което се стига до оголване, разклащане и дори загуба на зъби. Състоянието се явява втора фаза на предшестващо нелекувано възпаление на венците (гингивит) и е пряко свързано с устната хигиена, която спазваме. Ето кои са симптомите на пародонтит и как да се предпазим.

Симптоми на пародонтит

За основен причинител на пародонтит се смятат бактериите в плаката, която се отлага в основата на зъбите. При системно недобро или неправилно почистване, микроорганизмите раздразват и възпаляват венците. Подуването оформя джоб между зъба и венеца, в който се събира още плака, провокираща инфекциозен процес. И когато не бъде туширан навреме, той се разпространява към тъканите и костта, подкопавайки (подобно на ерозия) естествената зъбна структура.

Въпреки че пародонтитът може да протича без никакви явни сигнали, има симптоми, които подсказват, че възпалението е в напреднала фаза и които стоматолог лесно би могъл да разпознае. Такива са:

  • Подути, чувствителни при допир и/или болезнени венци
  • Кървене на венците без причина или при съвсем лек натиск
  • Лош дъх (особено, ако всички кариеси са излекувани) и лош вкус в устната кухина
  • Промяна в цвета и формата на венците (в здраво състояние са бледо розови и матови)
  • Образуване на гнойни торбички
  • Отдръпване на венеца от зъба (зъбът изглежда удължен сякаш се виждат корените му)
  • Разширяване на междузъбното пространство и промяна в захапката
  • Разклащане на зъб
  • Загуба на зъб

Най-добрата превенция срещу пародонтит е редовното посещение при стоматолог и спазване на отлична устна хигиена с правилните дентални продукти.

При чувствителни зъби и проблемни венци се препоръчва употребата на Medium или Extra Soft четка за зъби със специална технология на влакната, които почистват нежно междузъбното пространство, без да дразнят венеца, щадят емайла и достигат дълбоко между зъба и венеца, където се образуват джобовете.

Важно е пастата за зъби също да е за пародонтит като формулата се подбира в зависимост от състоянието на венците и зъбите (чувствителност, болезненост, кървене, пожълтяване). Мощните активни съставки осезаемо стягат и облекчават, като същевременно намаляват чувствителността, елиминират вредните бактерии, осигуряват свеж дъх и избелват емайла.

За перфектно премахване на зъбната плака и за максимален комфорт в устната кухина е добре след измиване с четка и паста за зъби винаги да спазваме втора и трета стъпка в ритуала – почистване с конец за зъби и изплакване с вода за уста. Последната може да бъде с профилактична насоченост за стягане на венците и почистване на плаката, или концентрат, който действа и лечебно при вече съществуващи симптоми на гингивит или пародонтит, както и при хирургически интервенции.

Особено ефективна допълваща грижа при пародонтит и други проблеми с венците (подуване, зачервяване, оголване или травмиране от нови коронки, импланти, мостове) е гелът за венци. Съдържащ мощни антисептични и облекчаващи съставки, както и хиалуронова киселина, той бързо облекчава възпалението, подпомага заздравяването на тъканите, намалява чувствителността и премахва лошия дъх.

Пародонтитът е коварно заболяване, от което никой на никаква възраст не е застрахован. Затова не е необходимо да чакаме симптомите да се появят, за да започнем да се грижим по-добре за зъбите и венците си. Правилните продукти ни очакват на рафта, така че просто трябва да ги подберем и да ги превърнем в наш приятел. Кой знае, така може да ни се размине и непредвидена среща със стоматолога.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.