Слънцезащита при децата - основните правила

Всички знаем, че слънцето е враг No1 за кожата. И че нанасянето на слънцезащита по всяко време на годината е необходимо условие за красива и здрава кожа. Както и за предотвратяване на сериозни, дори смъртно опасни състояния на органзима.

Слънцезащита за деца

Прекомерното излагане на UVA и UVB слънчеви лъчи е изключително опасно и за нежната детска кожа. Тя има най-голяма нужда от защита.
Разбира се, за да действат ефективно слънцезащитните продукти, трябва да ги нанасяме и по правилния начин. Ето няколко основни препоръки.

  • Подбирайте слънцезащитни продукти, специално създадени за детската кожа. Тя е в пъти по-нежна и уязвима от тази на възрастните, затова и й е нужна максимална протекция. Освен това осигурява широкоспектърна защита и е хипоалергенни съставки.
  • Въпреки че при възрастните в повечето случаи SPF факторът се определя от фототипа на кожата (естествената й пигментация) или степента на почерняване, по препоръка на дерматолозите при децата винаги е най-добре да се използват слънцезащитни продукти с максимален SPF – 50.
  • Нанасяйте формулата върху кожата на малчугана поне половин час преди излизане. И повтаряйте на всеки 2 часа, дори и да пише, че е водоустойчива – при всяко влизане във водата ефективността й намалява.
  • Нанасяйте слънцезащитни продукти при всяка разходка, без значение дали е в планината, на почивка, свързано с ангажименти или просто игра в градинката.
  • През лятото взимайте допълнителни предпазни мерки – шапка, слънчеви очила, ръкавички, памучни прохладни дрешки от светли материи, които отблъскват лъчите.
  • Избягвайте излагането на слънце в пиковите часове, а ако ви се налага, подбирайте сенчести места и продължавайте да нанасяте слънцезащита.
  • В морския сезон нанасяйте слънцезашитен крем непосредствено след излизане от водния басейн – водата отмива козметичните продукти и излага кожата на опасност.

И така, празнайте си честно, колко от вас нанасят слънцезащитен продукт на личицето, ръчичките и всички останали открити зони на вашето дете? Може би е време да преосмислите ритаулите и да попълните козметичния несесер с необходимите продукти. Защото, здравето на детето в първите години от живота му зависи от вас, а в по-късен етап – от навиците, които сте му помогнали да изгради.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.