Слънцезащита при децата - основните правила

Всички знаем, че слънцето е враг No1 за кожата. И че нанасянето на слънцезащита по всяко време на годината е необходимо условие за красива и здрава кожа. Както и за предотвратяване на сериозни, дори смъртно опасни състояния на органзима.

Слънцезащита за деца

Прекомерното излагане на UVA и UVB слънчеви лъчи е изключително опасно и за нежната детска кожа. Тя има най-голяма нужда от защита.
Разбира се, за да действат ефективно слънцезащитните продукти, трябва да ги нанасяме и по правилния начин. Ето няколко основни препоръки.

  • Подбирайте слънцезащитни продукти, специално създадени за детската кожа. Тя е в пъти по-нежна и уязвима от тази на възрастните, затова и й е нужна максимална протекция. Освен това осигурява широкоспектърна защита и е хипоалергенни съставки.
  • Въпреки че при възрастните в повечето случаи SPF факторът се определя от фототипа на кожата (естествената й пигментация) или степента на почерняване, по препоръка на дерматолозите при децата винаги е най-добре да се използват слънцезащитни продукти с максимален SPF – 50.
  • Нанасяйте формулата върху кожата на малчугана поне половин час преди излизане. И повтаряйте на всеки 2 часа, дори и да пише, че е водоустойчива – при всяко влизане във водата ефективността й намалява.
  • Нанасяйте слънцезащитни продукти при всяка разходка, без значение дали е в планината, на почивка, свързано с ангажименти или просто игра в градинката.
  • През лятото взимайте допълнителни предпазни мерки – шапка, слънчеви очила, ръкавички, памучни прохладни дрешки от светли материи, които отблъскват лъчите.
  • Избягвайте излагането на слънце в пиковите часове, а ако ви се налага, подбирайте сенчести места и продължавайте да нанасяте слънцезащита.
  • В морския сезон нанасяйте слънцезашитен крем непосредствено след излизане от водния басейн – водата отмива козметичните продукти и излага кожата на опасност.

И така, празнайте си честно, колко от вас нанасят слънцезащитен продукт на личицето, ръчичките и всички останали открити зони на вашето дете? Може би е време да преосмислите ритаулите и да попълните козметичния несесер с необходимите продукти. Защото, здравето на детето в първите години от живота му зависи от вас, а в по-късен етап – от навиците, които сте му помогнали да изгради.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.