Смокиня – символът на плодородието

СмокиняСмокинята (Ficus carica) е вкусен екзотичен плод, който освен ползи за здравето, има и ценни козметични качества. Вкусна и хранителна, тази естествена природна съставка, символ на плодородието и дълголетието в много култури, прави кожата млада и красива, а косата – мека и хидратирана. 

Смокинята е един от най-древните плодове. За гърците бил дар от бога на виното и разкрепостеното поведение Дионис и свещен елексир за богинята на плодородието и земеделието Деметра. Затова освен като разкрасително и лечебно средство, те го използвали и като афродизиак.

Смокинята е първият и най-споменаван плод и в Библията. Адам и Ева прикривали телата си със смокинови листа, а някои изследователи твърдят, че не райска ябълка, а смокиня била Забранения плод. Днес тя вече се отглежда, продава и консумира свободно, а множеството й ползи за организма я правят любимо изкушение на малки и големи.

Богата на витамини А, С и В комплекс, минерали калий, цинк, мед, селен, манган, магнезий и желязо, омега - 3 и 6 мастни киселини, ензими, феноли, флаваноиди и фибри, смокинята действа едновременно като лекарство за организма и елексир за красота. Може да се консумира суха или узряла, а за козметични цели да се използват всичките й части – сърцевината, сока, семките, дори люспата. Всеки плод съдържа 3 / 4 чаша вода и повече количество калций от всеки друг хранителен продукт.

Смокинята действа изключително благотворно на здравето. Тя е чудесен слабителен агент, тъй като регулира действието на червата, помага при анемия, тъй като спомага образуването на червени кръвни клетки, поддържа кръвното налягане и холестерола в норма, укрепва сърдечното здраве, съдържа естествени захари, което я прави идеална храна при диабет и диети. Лекува кожни проблеми като акне и пъпки и по-сериозни образувания като абсцес, цирей и кокоши трън.

В козметиката смокинята намира приложение най-вече заради хидратиращите си и подхранващи свойства. Може да се използва смостоятелно като маска, ексфолиант или почистващо средство или в козметична формула с други съставки. Ензимите в семките и люспите на плода нежно премахват мъртвите клетки и идеално почистват епидермиса.

Има антиоксидантно, антибактериално, антисептично и анти – ейдж действие.

Други ползи от смокинята в козметиката

Смокиня

 • Възстановява еластичността на кожните тъкани
 • Овлажнява кожата и ефективно стяга порите
 • Озарява тена
 • Действа като ензимен ексфолиант
 • Защитава кожата от преждевременно стареене
 • Изглажда фините линии и ранните бръчки
 • Намалява възпаленията при акне и заличава кожните несъвършенства
 • Омекотява и подпомага регенерацията на напуканите устни
 • Задържа влагата в косъма
 • Поддържа pH на скалпа балансирано и намалява пърхота.
 • Прави косата мека, подхранена и еластична

Подарете на тялото си доза екзотична красота като включите смокинята в хранителния си режим и разкрасителните ритуали. Похапвайте сухи или зрели плодове за закуска, нанасяйте ги директно върху косата и кожата или ползвайте козметични продукти с екстракт от този вкусен плод.

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.