Смрадлика – нежна помощ от природата

Смрадликата е сред най-популярните билки в нашата народна медицина. Благодарение на затягащите й, противовъзпалителни и антисептични свойства, дължащи се на коктейл от мощни химически вещства, смрадликата се използва за лечение и грижа на някои от най-деликатните части от човешкото тяло и гарантира ефективна нежна помощ от природата за чувствителните зони, включително за кожата. 

СмрадликаСмрадликата (Cotinus coggygria Scop.), позната още като Тетра, расте по каменливи местности с варовикови почви в почти цялата страна. Среща се и като декоративен елемент в дворове и градини. Представялва храст с червеникава кора и наситено зелени листа, отделящи специфичен аромат. При цъфтежа си през есента те почервеняват, но за лечебни цели трябва да се берат преди това.

Мощните си лечебни свойства смрадликата дължи на голямото количество дъбилни вешества (25 %) и флаваноидa физетин. Етеричното масло също е богато на сложни химични съединения, които му придават много нежен и приятен аромат и му отреждат специално място в козметичната и домакинската индустрии при производството на сапуни, шампоани, лосиони и почистващи препарати. В листата се съдържа голямо количество танин и именно те са основният източник на здраве.

В народната медицина смрадликата се употребява най-вече заради противовъзпалителните й, кръвоспиращи и успокояващи свойства. Отразява се изключително ефективно при киселини, язва, диария и дизентерия, задух, храчене на кръв, бъбречни проблеми, хемороиди. Особено ефективна при лечение на упорито бяло течение. Може да се използва като промивка, но най-добре би било да е в балансирана формула на интимен лосион.

Смрадликата е една от най-мощните съставки и при остри и хронични проблеми в устната кухина – стяга венците, премахва лошия дъх, убива бактериите причиняващи плака, облекчава парадонтоза и гингивит, подпомага зарастването на афти, абсцеси, което я превръща в приоритетна съставка в пастите за зъби и водите за уста.

Особено важно е да се отбележи, че билката има изключително ефективно приложение при всевъзможни кожни заболявания – от екзема и циреи при възрастните до подсичане и чувствителна кожа при най-малките. Това налага присъствието й в специализирани формули.

От гледна точка на разкрасяването, смрадликата може да свърши чудеса с кожата. Отново благодарение на противовъзпалителните й и антисептични свойства, тя редуцира и успокоява акнето, изглажда и заздравява кожата, премахва опъванете и зачервяването. Освен това:

  • Защитава кожата от агресивните климатични фактори
  • Избелва пигментните петна
  • Свива и почиства порите
  • Намалява потенето
  • Помага в борбата с пърхота и почиства скалпа
  • Облекчава подуването
  • Премахва лишеи и гнойни пъпки

Тъй като консумацията на смрадлика трябва да бъде контролирана, заради голямото количество дъбилни вешества, които могат да предизвикат неразположение на организма, най-добре е за разкрасителни и лечебни цели на кожата да използвате готови козметични формули със смрадлика. А тя е навсякъде – в кремове за лице, ръце, крака, в продукти за интимна хигиена, в специализирани за бебешките нужди, в шампоани. Всяка част от тялото ви ще ви бъде благодарна за нежната помощ от природата, която му осигурявате чрез смрадликата.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.