Смрадлика – нежна помощ от природата

Смрадликата е сред най-популярните билки в нашата народна медицина. Благодарение на затягащите й, противовъзпалителни и антисептични свойства, дължащи се на коктейл от мощни химически вещства, смрадликата се използва за лечение и грижа на някои от най-деликатните части от човешкото тяло и гарантира ефективна нежна помощ от природата за чувствителните зони, включително за кожата. 

СмрадликаСмрадликата (Cotinus coggygria Scop.), позната още като Тетра, расте по каменливи местности с варовикови почви в почти цялата страна. Среща се и като декоративен елемент в дворове и градини. Представялва храст с червеникава кора и наситено зелени листа, отделящи специфичен аромат. При цъфтежа си през есента те почервеняват, но за лечебни цели трябва да се берат преди това.

Мощните си лечебни свойства смрадликата дължи на голямото количество дъбилни вешества (25 %) и флаваноидa физетин. Етеричното масло също е богато на сложни химични съединения, които му придават много нежен и приятен аромат и му отреждат специално място в козметичната и домакинската индустрии при производството на сапуни, шампоани, лосиони и почистващи препарати. В листата се съдържа голямо количество танин и именно те са основният източник на здраве.

В народната медицина смрадликата се употребява най-вече заради противовъзпалителните й, кръвоспиращи и успокояващи свойства. Отразява се изключително ефективно при киселини, язва, диария и дизентерия, задух, храчене на кръв, бъбречни проблеми, хемороиди. Особено ефективна при лечение на упорито бяло течение. Може да се използва като промивка, но най-добре би било да е в балансирана формула на интимен лосион.

Смрадликата е една от най-мощните съставки и при остри и хронични проблеми в устната кухина – стяга венците, премахва лошия дъх, убива бактериите причиняващи плака, облекчава парадонтоза и гингивит, подпомага зарастването на афти, абсцеси, което я превръща в приоритетна съставка в пастите за зъби и водите за уста.

Особено важно е да се отбележи, че билката има изключително ефективно приложение при всевъзможни кожни заболявания – от екзема и циреи при възрастните до подсичане и чувствителна кожа при най-малките. Това налага присъствието й в специализирани формули.

От гледна точка на разкрасяването, смрадликата може да свърши чудеса с кожата. Отново благодарение на противовъзпалителните й и антисептични свойства, тя редуцира и успокоява акнето, изглажда и заздравява кожата, премахва опъванете и зачервяването. Освен това:

  • Защитава кожата от агресивните климатични фактори
  • Избелва пигментните петна
  • Свива и почиства порите
  • Намалява потенето
  • Помага в борбата с пърхота и почиства скалпа
  • Облекчава подуването
  • Премахва лишеи и гнойни пъпки

Тъй като консумацията на смрадлика трябва да бъде контролирана, заради голямото количество дъбилни вешества, които могат да предизвикат неразположение на организма, най-добре е за разкрасителни и лечебни цели на кожата да използвате готови козметични формули със смрадлика. А тя е навсякъде – в кремове за лице, ръце, крака, в продукти за интимна хигиена, в специализирани за бебешките нужди, в шампоани. Всяка част от тялото ви ще ви бъде благодарна за нежната помощ от природата, която му осигурявате чрез смрадликата.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.