Специализирана грижа за атопична кожа

Бележейки осезаем ръст през последните десетилетия, днес атопичният дерматит засяга близо 20 на 100 от децата и 5% от хората в зряла възраст. Въпреки че все още не е открит метод, водещ до пълно излекуване, страдащите от заболяването могат да постигнат значително облекчение по време на активните фази, както и удължаване на ремисията, полагайки по-специфични и последователни грижи за своята кожа.

Специализирана грижа за атопична кожа

Обикновено, за овладяване на острите фази на атопичния дерматит се използват локални кортикостероиди, които въздействат върху имунните клетки и потискат освобождаването на провъзпалителни цитокини.

Наред с предписаните медикаменти е необходимо и ежедневно нанасяне, включително в периодите на затишие, на емолиентни средства. Емолиентите успокояват кожата, укрепват бариерната й функция и предотвратяват трансепидермалната загуба на вода. Същевременно, те облекчават сърбежа, омекотяват и сами по себе си потискат възпаленията, намалявайки нуждата от често използване на противовъзпалителни препарати.

Къпането е друг важен елемент от терапевтичния план, тъй като премахва замърсяването и алергените и хидратира кожата. При изпълнението на този процес обаче, трябва да се спазват някои препоръки:

 • Желателно е вземането на душ да трае максимум 5-10 минути, а успокояващата вана, прилагана в случай на тежки възпаления – не повече от 20 минути.
 • Наложителна е употребата на специализирани измивни продукти, или такива с неутрално pH и хипоалергенни формули.
 • Най-щадящо е къпането с умерено топла вода, като е важно кожата да не бъде подсушавана изцяло преди нанасянето на емолиентния крем.

За да се облекчат симптомите на атопичната екзема следва да се елиминират още иритантите, които влизат в директен контакт с кожата, както и да се избягват останалите влошаващи състоянието фактори. Сред тях най-често попадат:

 • вълнените, копринените и изкуствените тъкани (облекло, спално бельо, детски играчки);
 • новите дрехи, които изглеждат неестествено твърди, имат неприятен мирис или боядисват кожата (поради наличието на вредни субстанции в плата);
 • козметичните средства, съдържащи консерванти, аромати, оцветители и други по-агресивни вещества;
 • белината и омекотителите (в случай че използването им е наложително, се препоръчва допълнителен цикъл на изплакване);
 • перилните препарати със синтетични парфюми, фосфати, ензими и други проблемни съставки;
 • почистващите препарати (употребата им е допустима единствено с предпазни ръкавици);
 • цигареният дим;
 • акарите;
 • храните с наличие на алергени (необходимо е да се изключат след консултация със специалист)
 • стресовите ситуации;
 • дейностите, предизвикващи силно изпотяване;
 • неблагоприятният микроклимат в дома и на работното място.

Атопичният дерматит е упорито и често стресиращо заболяване. Въпреки това, чрез постоянство по отношение на терапевтичния режим и подкрепа от страна на близките, пациентите могат да запазят своето високо качество на живот.

 

Атопичен дерматит

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.

Най-честите грешки при масаж на лицето

Най-честите грешки при масаж на лицето

В случай че не се изпълнява по правилния начин, разкрасителната процедура може да донесе много повече вреда, отколкото полза.