Специализирана грижа за атопична кожа

Бележейки осезаем ръст през последните десетилетия, днес атопичният дерматит засяга близо 20 на 100 от децата и 5% от хората в зряла възраст. Въпреки че все още не е открит метод, водещ до пълно излекуване, страдащите от заболяването могат да постигнат значително облекчение по време на активните фази, както и удължаване на ремисията, полагайки по-специфични и последователни грижи за своята кожа.

Специализирана грижа за атопична кожа

Обикновено, за овладяване на острите фази на атопичния дерматит се използват локални кортикостероиди, които въздействат върху имунните клетки и потискат освобождаването на провъзпалителни цитокини.

Наред с предписаните медикаменти е необходимо и ежедневно нанасяне, включително в периодите на затишие, на емолиентни средства. Емолиентите успокояват кожата, укрепват бариерната й функция и предотвратяват трансепидермалната загуба на вода. Същевременно, те облекчават сърбежа, омекотяват и сами по себе си потискат възпаленията, намалявайки нуждата от често използване на противовъзпалителни препарати.

Къпането е друг важен елемент от терапевтичния план, тъй като премахва замърсяването и алергените и хидратира кожата. При изпълнението на този процес обаче, трябва да се спазват някои препоръки:

 • Желателно е вземането на душ да трае максимум 5-10 минути, а успокояващата вана, прилагана в случай на тежки възпаления – не повече от 20 минути.
 • Наложителна е употребата на специализирани измивни продукти, или такива с неутрално pH и хипоалергенни формули.
 • Най-щадящо е къпането с умерено топла вода, като е важно кожата да не бъде подсушавана изцяло преди нанасянето на емолиентния крем.

За да се облекчат симптомите на атопичната екзема следва да се елиминират още иритантите, които влизат в директен контакт с кожата, както и да се избягват останалите влошаващи състоянието фактори. Сред тях най-често попадат:

 • вълнените, копринените и изкуствените тъкани (облекло, спално бельо, детски играчки);
 • новите дрехи, които изглеждат неестествено твърди, имат неприятен мирис или боядисват кожата (поради наличието на вредни субстанции в плата);
 • козметичните средства, съдържащи консерванти, аромати, оцветители и други по-агресивни вещества;
 • белината и омекотителите (в случай че използването им е наложително, се препоръчва допълнителен цикъл на изплакване);
 • перилните препарати със синтетични парфюми, фосфати, ензими и други проблемни съставки;
 • почистващите препарати (употребата им е допустима единствено с предпазни ръкавици);
 • цигареният дим;
 • акарите;
 • храните с наличие на алергени (необходимо е да се изключат след консултация със специалист)
 • стресовите ситуации;
 • дейностите, предизвикващи силно изпотяване;
 • неблагоприятният микроклимат в дома и на работното място.

Атопичният дерматит е упорито и често стресиращо заболяване. Въпреки това, чрез постоянство по отношение на терапевтичния режим и подкрепа от страна на близките, пациентите могат да запазят своето високо качество на живот.

 

Атопичен дерматит

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.