Стъпки при боядисване на косата

Можете да боядисвате косата си вкъщи за много по-малко пари, отколкото при професионален фризьор. За да постигнете идеален резултат сами, следвайте тези препоръки за боядисване.

Изберете нещо семпло
Ако искате да покриете сивите коси или да промените с няколко нюанса цвета на косата си, тогава боядисването вкъщи е точно за вас. Но, ако искате нещо по-драматично като промяна, най-добре отидете във фризьорския салон. Също така, ако косата ви е увредена или химически третирана, обърнете се към професионалист, за да се уверите, че няма да я увредите още повече.

Изберете нюанс
Не се обърквайте от стотиците различни продукти за боядисване по рафтовете. В уебсайтовете на някои компании има лесни въпросници, които определят правилния нюанс за вас.

Не използвайте перманентна боя
Ако за първи път боядисвате косата си сами или опитвате нюанс, който е по-различен от досегашния, изберете временна или полу-перманентна боя вместо постоянна. Временният цвят се отмива след 6 до 12 измивания на косата с шампоан, а полу-перманентният – след 20-26 измивания. Постоянният цвят издържа 6 до 8 седмици или дори по-дълго.

Организирайте се
За да улесните нещата, можете да поканите някоя приятелка да ви помогне с боядисването на косата. Но дори и с приятелка, трябва да организирате нещата. Като допълнение към комплекта за боядисване вкъщи, ще са ви необходими и някои други неща.
- Найлонови ръкавици (обикновено има такива в комплекта с боята);
- Стара широка и дълга блуза;
- Вазелин;
- Влажен парцал за избърсване на разсипани капчици от боята;
- Шнола за коса;
- Гребен с широки зъби;
- Стара кърпа;
- Голяма безопасна игла.
Облечете блузата и прикрепете хавлията около врата си с безопасната игла преди да започнете.

Изпробвайте
Инструкциите върху кутията с боята гласят, че трябва да изпробвате първо няколко кичура от косата, но много жени пропускат тази стъпка. Ако не сте използвали тази конкретна боя за коса досега, трябва непременно да я изпробвате, за да се уверите, че е точно желаният нюанс.

Боядисайте косата
Не мийте косата си в деня, в който ще я боядисвате. Повечето експерти препоръчват да изчакате 24 до 48 часа след измиване преди да нанесете боята. Прясно измитата коса не съдържа естествената мазнина на косъма, която е необходима за абсорбиране на цвета.

Нанесете вазелин на кожата си около косата, за да я предпазите от боята.

Смесете боята в купичка, както е описано на опаковката. Използвайте гребен, за да отделите сухата още коса на четири основни части. Започнете като вземете малък кичур от едната част и нанесете боя. Не взимайте много голям кичур – нали искате да се уверите, че цветът е равномерно нанесен върху цялата коса.

Започнете с корените и боядисвайте надолу и навън като междувременно захващате останалата коса на върха на главата си. Може да използвате шнола, за да задържите косата си вдигната.

Следвайки инструкциите на опаковката, изчакайте между 25 и 45 минути, докато боята подейства. Ако имате много посивяла коса, най-добре да изчакате до максималното посочено на опаковката време. След като боята е подействала, изплакнете косата си с хладка вода.

Изчакайте преди да измиете
След като сте изплакнали боята, нанесете балсама, който вероятно имате в комплекта с боята, но не изплаквайте косата. Изчакайте поне един цял ден, за предпочитане 48 часа след боядисването преди да я измиете. Това ще позволи на цвета напълно да проникне в косата.

Освежете корените
Около 4 до 6 седмици след като сте боядисали косата си, може да се наложи да освежите цвета на корените. Когато боядисвате новоизрасналите корени, не боядисвайте отново дължината на косата. Нанесете балсам върху дължината на косата и боядисайте само корените и горната част. Пет минути преди да стане време да изплакнете боята, използвайте гребен с широки зъби, за да разнесете цвета надолу по дължината на косата до върховете. След това изплакнете, както обикновено у дома
За естествено изглеждащи кичури, купете втора боя с цвят един или два нюанса по-светъл, за да направите кичуи около лицето си. Можете да използвате четка за боя, за да изрисувате кичурите толкова тънки или толкова дебели, колкото искате.


 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.