Стресът и кожата

Стресът е естествена защитна реакция, която организмът проявява спрямо настъпващите в заобикалящата го среда, изменения. Когато се чувстваме застрашени от тези промени (без значение дали опасността е реална или ние я възприемаме като такава) цялото ни същество се мобилизира, за да може да ги преодолее.

Стресът и кожата

В следствие от мобилизацията мозъкът ни започва да отделя специфични хормони, които задействат стотици ендогенни процеси. Всеки от нас е „имунизиран” срещу известна доза стрес и случващото се в организма му не оставя негативни последици. Но когато сме „принудени” ежедневно да браним живота и здравето си, рано или късно се сблъскваме с реално съществуващи здравословни проблеми.

Оказва се, че повече от половината, познати на съвременната медицина физически заболявания са провокирани от стрес. Някои от тях се развиват тихомълком, засягайки вътрешните органи, а други са съвсем очевидни, тъй като поразяват външната обвивка на тялото. В дерматологията дори е обособено отделно направление, наречено „психосоматична дерматология”, което се занимава с взаимовръзката между психичните фактори (включително стреса) и състоянието на кожата.

Доказано е, че едни от най-разпространените кожни проблеми могат да бъдат обострени и дори предизвикани в резултат на продължителен или интензивен стрес. Ето и техните симптоми:

  • Сивкав тен, безжизнена и суха кожа на лицето, тъмни кръгове и торбички под очите.

По време на дълги периоди на физическо или психическо изтощение повърхностната микроциркулация се забавя и към най-големия човешки орган започват да постъпват по-малко хранителни вещества. А като резултат от гладуването кожата изгубва своята първоначална свежест и блясък.

  • Поява на белезникави, сухи или мазни люспици в областта на скалпа, придружена с лек или по-силен сърбеж.

Високите нива на стрес отслабват имунната система, което благоприятства развитието на болестотворни микроорганизми по повърхността на тялото. По този начин се увеличава популацията и на гъбичката Malassezia Globosa, под чието въздействие от скалпа започват да се отделят видими с просто око, мъртви клетки или т. нар. пърхот.

  • Възникващи в областта на коленете, лактите, скалпа и други части на тялото, червени петна, покрити със сребристи люспи. Наличие на суха напукана кожа, сърбеж, парене, болка.

Стресът е един от виновниците за мутирането на кожните клетки и бързото им нарастване в рамките на 3-4 дни, вместо обичайните 28-30 – състояние известно като псориазис.

  • Възпаление на кожата, характеризиращо се със зачервяване, подуване, парене, сърбеж, болка, напукване и кървене.

Зад тези симптоми често се крие дерматитът. Обикновено, заболяването се проявява/ влошава при директен контакт с даден иритант или алерген, но може да бъде активизирано и под въздействието на други фактори.

  • Поява на отворени и затворени комедони, на изпълнени с гной жълтеникави подутини (пустули), възелчета, болезнени гнойни кисти и т.н. в различни части на тялото (най-често по лицето, гърба и гърдите).

Нервното напрежение отприщва мощна вълна от андрогени, които повишават себумната секреция и удебеляват многократно епидермиса. Като и двете последици водят до запушване на порите и поява на гореизброените симптоми на акне.

  • Поява на фини или по-силно изразени, перманентни гънки в областта на лицето, ръцете и т.н.

Отделяният в стресови ситуации хормон кортизол, уврежда колагеновите влакна, които поддържат кожата гладка и стегната и с това допринася за формирането на бръчки.

Как да помогнем на кожата си срещу стреса?

Обикновено с елиминирането на стресовия фактор изчезват и неблагоприятните последици по отношение на външния вид. Някои кожни състояния, обаче имат нужда от допълнителни козметични грижи (употреба на тонизираща маска за лице, шампоан против пърхот, изглаждащ крем и т.н.) и/ или медикаментозно лечение. Добре е след като се справим с проблема да насочим усилията си към подобряване на своята психическата устойчивост (чрез методи като спорт, йога, масаж и др.), така че да не допуснем рецидивни прояви или възникване на още по-тежки заболявания.

 

 

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.