Топ 10 летни храни за отслабване

Ето ги топ 10 храните, които трябва да купувате, ядете и съхранявате в хладилника си в горещите летни дни, за да отслабвате и да поддържате добра форма. Всичките са и много здравословни.

 

  • Череши – черешите са богати на витамините А, С и Е и фитохимикали, които предпазват от рак на гърдата, белите дробове, черния дроб, стомаха и кожата. Фибрите, които съдържат подобряват храносмилането.

  • Пъпеш – с високо съдържание на калий, витамин С и бета каротин. Контролира кръвното налягане, намалява нивото на „лошия“ холестерол и предпазва от рак.
  • Цвекло – изключително богато на фолиева киселина, цвеклото е сред най-полезните храни за лятото. Предпазва от различни видове рак и укрепва имунната система.
  • Босилек – кой би отказал порция салата капрезе от домати, моцарела, босилек и зехтин? Никой. Босилекът също предпазва от ракови заболявания, подобрява храносмилането и помага при газове в стомаха.
  • Авокадо – въпреки че съдържа много мазнини, те са мононенаситени и понижават нивата на „лошия“ холестерол в кръвта.

Бамя – с високо съдържание на глутатион, който атакува раковите клетки. Освен това е богат източник на витамин С, магнезий и фибри.

Лучени кръгчета – разбира се, не онези запържените, които са много вкусни, но не чак толкова полезни. Суровите лучени кръгчета контролират кръвното налягане, намаляват възпаленията и укрепват имунната система.

  • Магданоз – не пропускайте да слагате магданоз в салатите си, защото е вълшебен. Богат на витамин С и фолиева киселина, магданозът предпазва от уринарни инфекции и облекчава симптомите при ПМ

Ананас – тропическият плод, който подобрява храносмилането, укрепва костите, бори се с настинките и намалява риска от сърдечносъдови и ракови заболявания.

  • Домати – с високо съдържание на витамин С, А, калий и желязо, сред най-полезните храни през лятото.

 

Източник: rozali.com

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.