Топ 5 на маслата за коса

Топ 5 масла за коса

От дълбока древност натуралните масла са използвани като безценен източник на красота. С тяхна помощ формулата действа укрепващо, подхранващо и заздравяващо, придавайки естественo излъчване на външния вид. И въпреки че съществуват множество масла, които могат да направят това, някои от тях са сочени като фаворити. Ето топ 5 на маслата за коса. 

Както тялото се нуждае от храна, за да се движи, така кожата и косата също имат нужда от ресурси, за да бъдат здрави и красиви. И въпреки че можете да им ги осигурите чрез хранителния режим, докато се появят резултати е нужно известно време. Ето защо, най-прекият път към красива външност е включването на натурални масла в разкрасителните ежедневни ритуали. И ако нанасяни върху кожата, те оставят един фин мазен филм, който предизвиква дискомфорт у мнозина, то ефектът на маслата върху косата може да се сравни с чудотворен еликсир, който прониква в дълбочина и разпръсква мощните си съставки от корена до върха като същевременно елиминира всякакви „несъвършенства“.

Натуралните масла в продуктите за коса са най-естественият и безвреден начин за хидратация и блясък на косъма, за стимулиране на растежа му и защита от агресорите на околната среда, за подхранване на скалпа и справяне с проблеми като пърхот, сухота и чувствителност. Действието им е толкова мощно и интензивно, че са в състояние да елиминират дори негативния ефект от химическите багрила в боите, правейки косата дори по-жива и блестяща, с наситен и дълготраен естествен цвят. Ето кои са 5-те най-полезни масла за косата.

Масло от жожоба

Леко и благоуханно, маслото от жожоба веднага прави косата пухкава и мека, бляскава и жизнена. И тъй като по състав е много близо до естествения себум на скалпа, то е приложимо върху всеки тип коса като същевременно осигурява мигновено облекчение при сухота и чувствителност. Високото количество витамини А, Е и D пък подпомагат възстановяването на уврежданията от околната среда и стимулират растежа на по-здрава коса.

Кокосово масло

Освен, че навява асоциации за екзотични плажове, кокосовото масло е смятано за един от най-мощните растителни есктракти в света. Богато на витамини (Е, С, В), минерали (магнезий, калций, натрий, калий, фосфор, манган) и наситени мастни киселини, то се абсорбира изключително бързо от косъма, придавайки му плътност, блясък, здравина и защита. Освен това укрепва корените, а благодарение на антибактериалните си сили лекува и заздравява скалпа.

Маслиново масло (зехтин)

Маслиновото масло е наричано „кръстник на маслата за коса“?! Богато на витамини Е и К, както и на мастни киселини, то е подходящо за хидратация, подхранване и подсилване на косъма в дълбочина, възстановява естествената му еластичност и гладкост, подобрява кръвообръщението в скалпа, бори ефективно косопада и пърхота.

Арганово масло

Ако се запознаете по-задълбочено с пътя на аргановото масло от дървото до козметичния щанд, вероятно много ще се забавлявате. Но ще се съгласите, че няма друго масло, което така всеобхватно и ефективно да въстановява и съживява косата. Богато на витамин Е, омега-3 и -9 мастни киселини и антиоксиданти, то подобрява еластичността на косъма, предотвратява заплитането, хидратира, подхранва и защитава увредената структура, подпомага стилизирането на прическата. Не случайно е най-скъпото натурално масло, популярно още като „течно злато за косата“.

Масло от авокадо

Както самия плод, маслото от авокадо, съдържа високо количество витамини, полезни мазнини, аминокиселни и витамини А, D, E, В6, които подпомагат запълването на липсите в космените кутикули, възстановяват уврежданията и предпазват от бъдещо накъсване и заплитане. Освен това има хидратиращо, подхранващо и укрепващо действие, а след отмиване оставя неповторим сияен блясък и още по-наситен цвят, дълбоко заключен в клетките на косъма.

Въпреки че е добре маслата за коса да присъстват във всеки козметичен продукт за коса, който ползвате, това е особено препоръчително при избора на боя. Колкото повече натурални съставки, особено от изброените по-горе топ 5, са включени във формулата, толкова по-жизнена, красива и наситено цветна ще изглежда косата ви след процедурата – и толкова повече погледи ще се обръщат след вас!

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.