UVA и UVB лъчите и детската кожа

Сигурни сме, че като любящ родител полагате старателни грижи, за да поддържате кожата на малчугана си здрава, мека и бебешки пухкава. Но какво внимание обръщате на слънцезащитата? И спазвате ли правилото да нанасяте такава дори в студените месеци, когато няма слънце? Ако го правите, поздравления! Но ако не, по-добре разберете какви вреди могат да нанесат на кожата на вашето дете слънчевите лъчи. Дори през облаците. Дори през зимата. 

Слънцезащита за деца

Слънцето излъчва основно два типа лъчи – UVA и UVB. Познаването на разликите помежду им и начините, по които увреждат кожата, е от съществено значение при употребата и избора на слънцезащитни продукти.

UVB лъчите са онези, от които се предпазваме най-често, прикривайки се на сянка или нанасяйки слънцезащитни продукти. Те засягат външния кожен слой, предизвиквайки неприятните зачервявания и изгаряния, допринасят за образувнаето на така жадувания бронзов тен и играят ключова роля във фотостареенето и развитието на рака на кожата. Но всъщност не те предизвикват последните две, дори три състояния.

Отговорни за тях са другите, по-дълги слънчеви лъчи – UVA, които са и основен източник на ултравиолетова радиация в атмосферата. Същите се излъчват и в любимите на мнозина солариуми. Те проникват през всякакви прегради и атакуват клетките в дълбочина, разрушавайки ДНК-то им, включително кератиноцитите (най-големият брой клетки, изграждащи епидермиса) в базалния кожен слой (най-близо до дермата), където най-често започва развитието на рака. В резултат започва една своеобразна мутация в клетъчната структура, която води до бръчки, преждевременно стареене и пигментни петна.

Друга съществена разлика между двата типа слънчеви лъчи е, че UVB лъчите са най-активни между 10 и 16 ч., предимно в топлите месеци (април – октомври), докато UVA лъчите увреждат кожата през цялата година целодневно, дори в мрачни дни. В комбинация и при по-високи надморски височини – дори по-силно.

Точно поради тази причина избягването на слънцето в пиковите часове и прикриването на кожата на децата с дрехи и аксесоари не е достатъчна. Необходима е и родовна употреба на специализирани слънцезащитни формули, които са разработени така, че да осигуряват максимална превенция и защита от UVB / UVA лъчите. Изберете марката, на която се доверявате.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.