UVA и UVB лъчите и детската кожа

Сигурни сме, че като любящ родител полагате старателни грижи, за да поддържате кожата на малчугана си здрава, мека и бебешки пухкава. Но какво внимание обръщате на слънцезащитата? И спазвате ли правилото да нанасяте такава дори в студените месеци, когато няма слънце? Ако го правите, поздравления! Но ако не, по-добре разберете какви вреди могат да нанесат на кожата на вашето дете слънчевите лъчи. Дори през облаците. Дори през зимата. 

Слънцезащита за деца

Слънцето излъчва основно два типа лъчи – UVA и UVB. Познаването на разликите помежду им и начините, по които увреждат кожата, е от съществено значение при употребата и избора на слънцезащитни продукти.

UVB лъчите са онези, от които се предпазваме най-често, прикривайки се на сянка или нанасяйки слънцезащитни продукти. Те засягат външния кожен слой, предизвиквайки неприятните зачервявания и изгаряния, допринасят за образувнаето на така жадувания бронзов тен и играят ключова роля във фотостареенето и развитието на рака на кожата. Но всъщност не те предизвикват последните две, дори три състояния.

Отговорни за тях са другите, по-дълги слънчеви лъчи – UVA, които са и основен източник на ултравиолетова радиация в атмосферата. Същите се излъчват и в любимите на мнозина солариуми. Те проникват през всякакви прегради и атакуват клетките в дълбочина, разрушавайки ДНК-то им, включително кератиноцитите (най-големият брой клетки, изграждащи епидермиса) в базалния кожен слой (най-близо до дермата), където най-често започва развитието на рака. В резултат започва една своеобразна мутация в клетъчната структура, която води до бръчки, преждевременно стареене и пигментни петна.

Друга съществена разлика между двата типа слънчеви лъчи е, че UVB лъчите са най-активни между 10 и 16 ч., предимно в топлите месеци (април – октомври), докато UVA лъчите увреждат кожата през цялата година целодневно, дори в мрачни дни. В комбинация и при по-високи надморски височини – дори по-силно.

Точно поради тази причина избягването на слънцето в пиковите часове и прикриването на кожата на децата с дрехи и аксесоари не е достатъчна. Необходима е и родовна употреба на специализирани слънцезащитни формули, които са разработени така, че да осигуряват максимална превенция и защита от UVB / UVA лъчите. Изберете марката, на която се доверявате.

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.