Вълшебни натурални маски от рецептите на баба

Преди пазарът да ни предложи милиони алтернативи за разкрасяване (някои със съмнително качество) бабите и майките ни са се поддържали с прости, напълно натурални и - о, чудо! - въпреки това изключително ефективни рецепти за хубост. При тях винаги знаете какво слагате върху кожата и косата си и какво приемате в организма си (за колко продукти от магазина можете да кажете същото?). Предлагаме ви три изпитани през годините балсама за вашето тяло.

Маска за коса

Необходими продукти: 3 жълтъка, 3 пълни супени лъжици мед, 3 пълни супени лъжици зехтин, 1 лъжица алкохол (колкото по-качествен, толкова по-добър е ефектът), сокът от половин лимон, шишенце витаминозна емулсия (например "Деавит"), царевично брашно

Смесете и разбийте добре съставките до пълна хомогенност. Накрая добавете малко царевично брашно за сгъстяване на кашицата - тя трябва да се точи от лъжицата, но не да тече, нито да е гъста като тесто. Оставете половин час на топло. Нанесете на цялата коса - втрийте в корените, и чак до върха на кичурите. Скрийте косата си под шапка за баня и увийте с топла хавлиена кърпа. Останете така поне 2 часа, а най-добре цяла нощ (не е много удобно, но се търпи). На сутринта отмийте внимателно, но без да премивате. Резултатът е вълшебен! Маската кара косата да блести, отнема излишната мазнина и същевременно подхранва сухата коса, която става мека и нежна като коприна. Влияе добре дори на цвета - особено ако сте по-светли! Прилагайте поне два пъти месечно.

Подмладяваща маска за лице

Необходими продукти: 10 г бадемови ядки без люспите, вода, сметана, мед, ванилия

Сложете бадемите в малко студена вода и ги оставете на котлона да поврат, докато омекнат. Счукайте ги до получаване на еднородна маса и добавете 200 мл студена вода. Разбъркайте добре. Прецедете бадемовото мляко през марля и смесете с 1 супена лъжица сметана, 1-2 лъжички мед и ванилия за аромат - това е по желание. Нанесете на лицето и оставете да изсъхне, после измийте без сапун. Тази маска омекотява и подхранва, и предотвратява образуването на бръчки.

Изпъваща маска за тържествени случаи

Необходими продукти: 1 белтък, 1 ч.л. лимонов сок, настъргана лимонова кора, 1-2 лъжички трици (от аптеката)

Тази маска е истински натурален лифтинг за жълти стотинки. Разбийте белтъка на пяна и добавете останалите продукти до получаване на каша. Нанесете за 10 минути на лицето и отмийте с хладка вода. Прилагайте само за тържествени случаи, когато искате лицето ви да е опънато и гладко. Ефектът обаче е краткотраен - до няколко часа. Маската не бива да се използва повече от 2 пъти месечно!

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.