Ванилия – неустоимо изкушение за сетивата

Почти няма човек, който да не харесва специфичния вкус и неустоим аромат на ванилия. Но тази екзотична подправка е не само апетитна кулинарна съставка, а и особено ползотворна козметична добавка. Със своето антиоксидантно, почистващо, овлажняващо и подхранващо действие, тя превръща всеки продукт в неустоимо изкушение за сетивата.

ВанилияВанилията (Vanilla planifolia) е пълзящо растение със зеленикаво – жълти цветове, раждащи плодове, от семейството на орхидеята. Произхожда от тропическите региони на Централна Америка (Индонезия, Мексико, Мадагаскар, Остров Реюниън), а маите и ацтеките го използвали за подслаждане на кралските напитки с цел облекчаване на стреса. В Европа ванилията е пренесена около XVII в. предимно с лечебна цел и като афродизиак.

Днес ванилията е популярна най-вече като кулинарна подправка, но и с не малко приложения в алтернативната медицина и в козметичната индустрия. Отличителният й вкус и многобройни здравословни ползи се дължат на близо 200 химически съединения в състава й.

Голяма част от тях са с антиоксидантно действие, което автоматично я превръща в ефективно защитно средство срещу редица заболявания на стомашно-чревния тракт, мозъка, имунната система, зрението, дори срещу рак. Помага и при проблеми с метаболизма, менструални смущения, вътрешни инфекции, депресивни състояния.Успокояващото нервите и възбуждащото сексуално желание действие пък се дължат на полифенолите и сапонините.

Основното вещество в екстракта, извличан от плодовете на ванилията (наподобяващи шушулки), се нарича ванилин – на него се дължат и ароматът и вкусът на растението. Изолирано в концентриран вид то се използва като ароматерапевтично и парфюмерийно масло, докато сам по себе си екстрактът – за кулинарни и козметични цели.

В продуктите за разкрасяване екстрактът от ванилия най-често се включва заради способността му да успокоява, отпуска и освежава тялото и съзнанието. Заедно с това обаче активните му съставки елиминират бактериите и успешно се борят с хиперпигментацията, признаците на стареене, отпускането на кожата, дехидратацията и възпаленията.

Какви са козметичните ползи от ванилията?

  • Подпомага обновяването на епидермиса
  • Изглажда кожата от налепите и мъртвите клеткиВанилия
  • Стяга порите
  • Тонизира и стяга цялостно кожата
  • Защитава от свободните радикали
  • Успокоява възпаленията и облекчава повърхностните наранявания
  • Подпомага лечението на кожни проблеми като пъпки и акне
  • Забавя стареенето
  • Укрепва косата и стимулира растежа й

Екстрактът от ванилия се среща често в козметичните продукти, защото се абсорбира лесно от кожата, оставяйки деликатна, но дълготрайна ароматна следа. Така той превръща всеки лосион, душ-гел, масло, серум, скраб, хидратант, дори балсам за устни, в неустоимо изкушение за сетивата, къпането - в същински спа ритуал, а съня – в блаженство.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.