Вечно променящият се идеал за женска красота

Историята помни десетки жени с неземна красота, прoвъзгласени за идеал на своето време. И въпреки че всички те носят короната на „кралици“, поставени една до друга са много различни. Паралелно с човешката еволюция са се развивали и променяли ценностите на обществото, което съвсем естествено е довело до изменения в идеалите, включително в красотата. А какви са били те през годините?

Далечни времена

Праисторическите женски фигурки с несиметрични заоблени пропорции, символизиращи женското начало, плодородието и успеха, предполагат, че идеалът за красота в зората на човешката еволюция е бил именно в пищните форми. Защото способността на жената да трупа мазнини се е приемала за ключов фактор за оцеляване в суровите условия. А колкото по-закръглено било тялото, толкова по-плодовито било то.

Древен Египет

В Древен Египет идеалът за красота се свързвал с изсечените и съвършено симетрични черти на лицето, обгърнати от гарваново черни коси (често сплетени), изваяното като статуетка тяло, подчертаният поглед и малинови устни, и млечно бялата кожа.
Смесвайки олово или мед с природни съставки, с които почерняли миглите и горните клепачи, оцветявали в зелено долните и в червено устните, египтяните са първите, използвали грим в света. Типичните представителки на тази епоха са Нефертити (съпругата на фараон Аменхотеп IV, чието име в превод означава именно „Идващата красота“) и разбира се, Клеопатра.

Древна Гърция и Древен Рим

Моделът за красота и външен вид бива заимстван от обществата на Древен Египет. Освен подчератване на очите и устните, обаче, на почит била бледата кожа, считана за символ на чистокръвност и аристократизъм. А за постигането й се използвали какви ли не методи, включително урина за избелване на луничките.

Ренесанс

През Ренесанса (XV в.) за най-атрактивни и сексапилни се смятало закръгленото тяло. Стремежът към бяла кожа и кървавочервени устни се запазва като много жени съзнателно си причинявали кръвопускане, за да побледнеят. За признак на изключителна хубост и висша класа се смятали също високото чело и русите коси. За целта веждите и миглите се изскубвали, а косата се носела плътно прибрана. За изсветляване на цвета пък се използвали белина, шафран или лучени люспи, както и дълъг престой под слънчевите лъчи.

Английски аристократизъм

Век по-късно английската кралица Елизабет задава следващия идеал за красота, налагайки завръщане към естествените черти – бледа кожа и червени коси. Ефектът се постигал с много бяла пудра (на оловна основа, която е отровна) и с перука.

Борба на противоположности

По отношение на идеала за красота, особено в пропорциите на тялото, XVII и XVIII в. са абсолютно противоположни. Докато през първия това била т.нар „жена от Рубенсов тип“ със силно закръглени форми и пищна гръд, румено кръгло лице, обргърнато от ситни къдрици, с плътни вежди, двойна брадичка и пухкави рамене, то през втория се прави един рязък завой към фината естестиката във визията. Корсетът се превръща в задължителна част от облеклото като инструмент за постигане на тънка талия (което довежда до бум на жени с вътрешни увреждания и дори счупени кости). Гърдите остават на показ, но не вулгарно, а стилизирането на прическата отнемало часове, докато се превърне в сложна композиция от къдрици, аксесоари, бижута...

В края на XVIII в. култът към екстравагантността бива пометен от нежеланието на масите да се съобразяват с наложените от висшето общество идеали и сами налагат своите модели. А именно връщане към скромната и естествена красота, без грим. Е, жените от висшата класа нанасяли малко цвят на лицето, за да се отличават от простолюдието. Косата се превръща в безформена маса от къдрици и букли, която през XIX в. започва да се оформя в загладени на темето с помощта на олио прически, завършващи в сплетени и навити плитки или дълги букли встрани. Култът към тънката талия обаче се запазва, като към нея се добавят и глезените.

Двадесети век

Жената на XX в. оставя в миналото всички наложени идеали, само за да създаде куп нови и многолики превъплъщения, които са актуални и до днес. Съвършеното тяло е с дълги крака, стройно и атлетично, с тънка талия и висок ръст. Косата се оформя в раздвижени къси прически – къдрави, с обем, прави. Връща се тежкият грим, веждите се оформят и подчертават, устните са чувствено цветни. През 40-те години прическите стават по-женствени, а за първи път символ на красотата и висшата класа става кожата с оттенък. Навлиза модата на салоните за разкрасяване и употребата на козметични продукти за разкрасяване, а като образец на подражание се запазва слабата фигура.

С навлизането на шоубизнеса през 50-те и 60-те г. всички тези визии намират възможност да се наложат трайно сред обществото за определен период от време и обратно – нововъденията и стандартите, виждани в знаменитости от световни величини (София Лорен, Мерилин Монро, Бриджит Бардо, Мадона) също се превръщат в идеал за красота.

Днес

В наши дни идеалът за красота е почти изцяло зависим от модерните технологии и козметичните продукти. В последните две десетилетия се забелязва масово отдръпване от естествената красота за сметка на изкуствените форми. С навлизането на пластичната хирургия все повече млади жени придобиват съвършено изваяното тяло на кукла Барби със силиконов бюст, чувствени устни, повдигнати скули, клепачи... Паралелно с това се подлагат на изтощителни и вредни за здравето диети, които граничат, а понякога наистина водят до анорексични пропорции. И всичко това в името на красотата.... А къде остана вярването, че красивото е невидимо за очите?

 

Ако изпитвате носталгия по отминалто време или искате да се пренесете напред в времето - направете си колаж  с ваша снимка . Моделите са рисувани от стилистката Антония Йорданова, а декорите от сценографката Антония Попова.


 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.