Видове алопеция и тяхното лечение

Здравата човешка коса е съставена от приблизително 90 000–150 000 косъма. 80–90% от тях се намират едновременно във фаза на активен растеж (анаген), 1–3% са в преходен стадий (катаген), а останалите – в период на покой (телоген), след който настъпва естественото им отпадване и израстването на нови косми.

Видове алопеция и тяхното лечение

Алопеция е медицинският термин, обобщаващ всички форми на необичаен косопад в областта на скалпа и останалите участъци от тялото. Наименованието произлиза от гръцката дума алопек, означаваща лисица и е аналогия с естественото линеене (смяната на козината) при животното.

Алопецията в зоната на скалпа има множество проявления – от видимо изтъняване и оредяване на косата до поява на различни по големина и локализация голи участъци или пълно олисяване. Причините за състоянието са от разнообразно естество и въз основа на тях и съответната клинична картина, в дерматологията са обособени няколко подвида косопад.

Андрогенна алопеция (оплешивяване от мъжки/ женски тип)

Най-често срещаният вид косопад, проявяващ се в резултат от генетично обусловената чувствителност на космените фоликули към половия хормон дихидротестестерон (ДХТ). В началната фаза на заболяването при мъжете се наблюдава постепенно отдръпване на предната космена линия, а в последния стадий оголеният участък придобива ясноизразена форма на подкова. При жените състоянието се характеризира с повсеместно изтъняване и разреждане на косата и/или олисяване, започващо от короната на скалпа. Прогресирането на андрогенната алопеция може да бъде забавено с пероралното и локално приложение на определени лекарства, комбинирани с подходящите козметични средства.

Алопеция ареата (гнездов/кръгов косопад)

Този тип алопеция се приема за автоимунно заболяване, при което лимфоцитите атакуват здрави клетки – в случая космените фоликули и потискат или спират напълно растежа на косата. Характеризира се с появата на оголени участъци с кръговидна форма в областта на скалпа, които в по-редки случаи могат да се разрастнат до пълна загуба на окосмяването (алопеция тоталис). За лечение на гнездовия косопад най-често се използват медикаменти от типа на кортикостероидите (синтетични аналози на стероидните хормони) и специализирани козметични продукти като съпътстваща терапия.

Травматична (тракционна) алопеция

Травматичната алопеция е следствие от химическа или физическа увреда на косъма, предизвикана най-често от прекомерната/неправилната употреба на аксесоари за коса, стилизиращи уреди и препарати. Към този тип косопад може да бъде съотнесена и трихотиломанията – състояние, при което засегнатият индивид сам скубе космите по тялото си (но не с козметична цел) в моменти на тъга, силно напрежение, гняв, както и при извършването на монотонни дейности като говорене по телефона, четене и т.н. Тъй като при повечето случаи е засегнато само косменото стъбло, употребата на стимулиращи растежа, козметични продукти е напълно достатъчна за овладяване на ситуацията. Разбира се, при положение, че е отстранен увреждащият фактор.

Цикатрициална алопеция

Една от най-редките форми на косопад, при която след инфекция, травма или друго негативно въздействие, космените фоликули загиват и се покриват с ръбцова тъкан. В някои случаи косопадът се развива с бързи темпове и е съпроводен със сърбеж, парене и болка, а в други – протича постепенно и без допълнителни симптоми. Тъй като заболяването води до перманентна загуба на коса е необходимо да се предприеме по-агресивно лечение веднага след поставяне на диагнозата с цел потискане на неговото разпространение. Обикновено за целта се предписват орални и локални медикаменти и специализирани козметични препарати като допълваща терапия.

Телогенен ефлувиум

Втората най-често срещана форма на косопад, при която под въздействието на различни фактори (продължителен стрес, недохранване, раждане, друг здравословен проблем – известни са няколкостотин заболявания, причиняващи алопеция, прием на определени медикаменти и т.н.) голям брой космени фоликули попадат едновременно във фаза на покой (телоген). Телогенният ефлувиум се отличава с дифузно изтъняване на космите по скалпа, като е възможно някои участъци да са по-силно засегнати, отколкото други. Когато не е симптом на друг болестен процес, състоянието не изисква употребата на лекарствени средства и може да бъде успешно повлияно (след отстраняване на причинителя) с помощта на специална козметика за коса.

Анагенен ефлувиум

Вид алопеция, започваща изключително бързо след проявата на увреждащия фактор (излагане на силни токсини, химиотерапия и др.), при която косата опадва на кичури още във фаза на растеж (анаген). Нерядко, състоянието води до загуба на цялото окосмяване. Процесът, обаче е обратим и израстването на нова коса може да бъде ускорено с прилагането на лечебна козметика.

Могат да бъдат класифицирани още десетки алопеции, като част от тях попадат сред заболяванията с неизяснен произход. Въпреки това, благодарение на усилията на съвременните медицински изследователи се създават все по-надеждни препарати и методи за лечение на заболяването във всичките му форми. Както винаги, обаче, профилактиката остава най-доброто „лечение”, ето защо пълноценните грижи за здравето на косата и организма като цяло трябва да са основен приоритет на всеки човек и особено на онези, при които рискът от заболяването е значително по-висок.

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.