Витамин Р – укрепва кръвоносните съдове

Ако лесно и често ви се появяват синини и страдате от кървящи венци, то твърде вероятно е да се нуждаете от витамин Р. Какво още не знаете за витамин Р?

Витамин Р е водоразтворим и е част от т.нар. С-комплекс. Състои се от няколко биофлавоноиди – рутин, цитрин, цептрин, хесперидин, флавон и др.

Витамин Р е необходим за усвояването на витамин С от организма и предотвратяването разрушаването на витамин С чрез окисление.

Наименованието на витамина идва от основното му свойство – намаляване на капилярната пропускливост (Р – Permeability – пропускливост).

Витамин Р е има силно антиоксидантно, антиалергично, антивирусно действие, подобрява кръообръщението и подсилва здравината на кръвоносните съдове и еластичността на стените им. Помага при разширени вени, кървящи венци, световъртеж, горещи вълни при навлизане в критическата възраст (особено в комбинация с витамин D), хронична венозна недостатъчност, хемороиди, изгаряне и лъчева болест. Витамин Р предпазва от натъртвания, отоци и инфекции, има болкоуспокояващ ефект при спортни травми, укрепва и поддържа здрава съединителната тъкан. Прилага се още при лечение на ревматизъм, хипертония, стомашна язва, при отравяне. 

 

Източник е най-вече бялата месеста част на цитрусите, кайсиите, вишните, черешите, шипките, къпините, булгура. Богати на витамин Р са също червеното вино, живата бира, кафето и шоколада.

 


 

 

Липсата на витамин Р води до обща слабост, умора, липса на сили за физическа дейност, честа поява на синини и кръвоизливи, кървене от венците, мускулна слабост, напуквания по краищата на устата.

 

Източник: rozali.com

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.