Витамин Р – укрепва кръвоносните съдове

Ако лесно и често ви се появяват синини и страдате от кървящи венци, то твърде вероятно е да се нуждаете от витамин Р. Какво още не знаете за витамин Р?

Витамин Р е водоразтворим и е част от т.нар. С-комплекс. Състои се от няколко биофлавоноиди – рутин, цитрин, цептрин, хесперидин, флавон и др.

Витамин Р е необходим за усвояването на витамин С от организма и предотвратяването разрушаването на витамин С чрез окисление.

Наименованието на витамина идва от основното му свойство – намаляване на капилярната пропускливост (Р – Permeability – пропускливост).

Витамин Р е има силно антиоксидантно, антиалергично, антивирусно действие, подобрява кръообръщението и подсилва здравината на кръвоносните съдове и еластичността на стените им. Помага при разширени вени, кървящи венци, световъртеж, горещи вълни при навлизане в критическата възраст (особено в комбинация с витамин D), хронична венозна недостатъчност, хемороиди, изгаряне и лъчева болест. Витамин Р предпазва от натъртвания, отоци и инфекции, има болкоуспокояващ ефект при спортни травми, укрепва и поддържа здрава съединителната тъкан. Прилага се още при лечение на ревматизъм, хипертония, стомашна язва, при отравяне. 

 

Източник е най-вече бялата месеста част на цитрусите, кайсиите, вишните, черешите, шипките, къпините, булгура. Богати на витамин Р са също червеното вино, живата бира, кафето и шоколада.

 


 

 

Липсата на витамин Р води до обща слабост, умора, липса на сили за физическа дейност, честа поява на синини и кръвоизливи, кървене от венците, мускулна слабост, напуквания по краищата на устата.

 

Източник: rozali.com

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.