Витамините в козметиката

 Витамините са от жизнено значение не само за здравето на организма, но и за добрия външен вид на кожата, косата, дори ноктите. Ето защо вече години наред са сред приоритетните съставки в козметиката, превръщайки формулите в безценен еликсир за красота с широкоспектърно действие.

Витамините в козметикатаВитамините са ценен разкрасителен агент в козметиката. Поднесени чрез разнообразни формули, те поддържат кожата, косата и ноктите здрави и жизнени. Хидратират, защитават и възстановяват, лекуват акнето, намаляват възпаленията и заличават несъвършенствата, ефективно неутрализират вредните агенти от околната среда и коригират отклоненията в омазняването и овлажняването на клетките.

И въпреки че всички витамини са полезни за организма, в козметиката приложение намират най-вече 6 от тях. Ето кои:

Витамин А – Стимулира естествения растеж и развитие на клетките, като по този начин поддържа здравето и еластичността на косата и кожата. Ефективно се бори с бръчките и акнето, изглажда кожната повърхността, подобрява колагеновата плътност и тонуса, предпазва от вредата на UV – лъчите.

Витамин С – Защитава от вредното влияние на свободните радикали, облекчава слънчевите изгаряния, стимулира синтеза на колаген и подобрява еластичността, намалява хиперпигментацията и изсветлява тена. Действа противовъзпалително и противостареещо, подпомага лечението на кожни проблеми, поддържа кожата свежа и млада.

Витамин D – въпреки че се образува самостоятелно от организма под въздействие на слънчевата светлина и действа като защитен агент на кожата, нанасянето му чрез козметичен продукт подсилва и ускорява регенерацията на клетките. Действа антиоксидантно и антикарцирогенно и играе много важна роля за пигментацията. Не трябва да се прекалява с употребата му.

Витамин Е – Основен антиоксидант сред витамините в козметиката. Защитава кожата от свободните радикали и слънцето, намалява бръчките, хидратира и действа противовъзпалително. Подобрява състоянието на епидермиса и заличава белезите на увреждане и стареене.

Витамините в козметикатаВитамин F – това са мастните киселини, които не се произвеждат самостоятелно от организма, но са му нужни за поддържане на бариерните функции. Те подпомагат натрупване на клетъчен запас и разграждането на мървтите клетки,  ускоряват зарастването и лечение на белези и обриви, освежават кожата, поддържат я влажна, еластична и сияйна.

Провитамин В5 (D – пантенол) – От години се използва в продуктите за коса, тъй като задържа влагата, хидратира и подобрява еластичността. Освен това действа регенериращо на клетките и тъканите, има омекотяващ и успокояващ ефект върху кожата. Особено препоръчителен при слънчева алергия и изгаряне, след епилация и при други кожни раздразнения.

Включването на витамините в режима за красота е също толкова важно, колкото и в хранителния ви режим.

  • Витамин А можете да си набавите от оранжевите плодове и зеленчуци, спанак, черен дроб;
  • Витамин С – от цитруси, киви, зеленолистни зеленчуци;
  • Витамин D – от млечни продукти;
  • Витамин E – от ядки, житни растения, мюсли, яйца и зехтин, семена;
  • Витамин F – от авокадо, риба, зехтин;
  • Витамин B – от банани, червено месо, ориз.

Така че колкото повече от тях присъстват в козметичните ви продукти и в менюто ви, толкова по – добре ще изглеждат косата, кожата и ноктите ви.

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.