Водата в козметиката.

Водата в козметикатаЗначителна част от козметичните продукти съдържат вода, която е дестилирана, а даже и редистилирана, за да бъде във възможно най-висока степен неутрална и чиста. В почти всички продукти за лична хигиена и козметика, водата изпълнява отговорна роля. Тя е биологически основно вещество и се използва като разтворител на различни активни съставки.

РАЗТВОРИ

Повечето от козметичните средства, съдържат по няколко съставки, фино смесени в съответно съотношение с водата. За да се запазят,  доколкото е възможно, качествата на продукта, се използва специална технология на смесването.

ЕМУЛСИИ

Представляват смес от вода и масло или маяподобна субстанция. Можем да ги разделим в две групи: емулсии - кремове и млека, и емулсии - желета или гелове (стилизиращи).

Освен като помощно средство за разкрасяване, водата притежава и следните други качества:

  • Студената вода и ледът имат адстрингентно действие върху кожата - стесняват временно капилярите и по този начин оказват донякъде тонизиращо влияние.
  • Хладката вода има успокояващо действие върху нервните окончания в кожата и спомага овлажняването на роговия слой на епидермата.
  • Топлата вода и водната пара овлажняват роговия слой в по-висока степен, разширяват кръвоносните съдове в кожата, в резултат на което се получава и по-голяма активност на кожните жлези.

 

Водата е основен източник на здраве и красота от Природата. С нейното приложение в козметиката и качествата, които притежава, тя блика от „Извор на вечната младост“!

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.