Вредните навици, които засилват пърхота

За ускореното обновяване на кожните клетки в областта на скалпа, познато ни като пърхут, съществуват множество различни фактори. Един от тях са нарушенията във функциите на организма, друг фактор е околната среда, а трети - нашите собствени нездравословни навици. 

Вредните навици, които засилват пърхота
Миене на косата с гореща вода

Колкото и да обичате горещите душове, особено зимно време, знайте, че те не се отразяват благоприятно нито на косата, нито на кожата на главата. За да избегнете обострянето на пърхута, най-добре мийте косата си с умерено топла до хладка вода.

Използване на неподходяща козметика

Подбирайте козметични продукти, които съответстват на особеностите и нуждите на вашите коса и скалп. Преди да преминете към употребата на даден препарат, запознайте се и със съставките, които съдържа, за да сте сигурни, че сред тях няма такива, които биха могли да раздразнят допълнително кожата на главата ви.

Тютюнопушене

За жалост на всички пушачи, към негативите от тютюневият дим се добавя и още една – той има склонността да изсушава скалпа и да повишава неговата чувствителност, което често води до влошаване състоянието при пърхут.

Твърде често къпане с агресивни шампоани

Честото миене на косата, особено с шампоани, които не са предвидени за ежедневна употреба, отстранява естествената мазнина на скалпа и променя неговото pH. Вследствие на това, кожата на главата става по-предразположена към развитието на микроорганизми, сред които Malassezia Globosa, сочена като един от евентуалните причинители на пърхута.

Твърде рядко миене на косата

Да се увеличава прекалено интервала между две измивания също не е добра идея, тъй като скалпа и косата акумулират голямо количество себум и замърсители. По този начин кожата на главата се превръща в гостоприемна среда за размножаването на гъбичката Маласезия.

Непълноценно хранене

Нездравословното хранене и драстичните диети обикновено водят до дефицит на съществени за организма компоненти и отслабване на имунната система. В следствие на това е много по-вероятно да се появи пърхут или да се увеличи неговото количество.

Нервно напрежение

Установено е, че хората, които не умеят да контролират емоциите си и да балансират нивото на стрес са по-предразположени към появата на пърхут. Напрегнатото ежедневие води до нерационални промени в храненето, производството на хормони и т.н, които поотделно или вкупом влияят на кожното заболяване.

Незащитаване на косата през зимата

Мнозина от нас, нямат навика да носят шапка в мразовито време, а това се отразява изключително неблагоприятно на косата и кожата на главата. Рязката смяна на климатичните условия – от затопленото помещение към ниските температури навън е честа причина за прекомерното изсушаване и раздразване на скалпа и засилването на пърхута.

Често пипане на косата

Неконтролираното докосване на косата стимулира производството на мастен секрет, а прекомерното омазняване на скалпа, както вече пояснихме, е подходящо условие за развитието на пърхут.

Недобро изплакване на косата

Употребата и на най-доброто измивно средство бива опорочена, когато косата не е старателно изплакната впоследствие. Остатъците от шампоан могат да възпалят скалпа и да предизвикат ускорено обновяване на кожните клетки в тази област.

Недостатъчен прием на вода

Нерядко в причина за появата или обострянето на пърхута се превръща прекалено сухата кожа на главата. Когато не пием достатъчно вода дневно хидробаланса в организма се нарушава и до епидермиса не достига необходимото количество влага.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.