Вредно ли е избелването на зъбите?

В съвременната стоматология и козметична индустрия съществуват множество методи за избелване на зъбите. В тази статия ще разгледаме едни от най-разпространените средства и методи за избелване, за да определим евентуалните рискове, които крие всеки от тях за здравето на зъбите ни.

 

Вредно ли е избелването на зъбите?

Избелване в стоматологичен кабинет

се извършва посредством системи, съдържащи най-често водороден пероксид в различни концентрации.Той бива активиран по химичен път, чрез лазер или осветяване с UV лампа и се разпада до вода и кислородни радикали. Кислородните радикали проникват в зъба и извличат навън молекулите на натрупалите се пигменти.

Въпреки, че процедурата се извършва от професионалист тя може да доведе до свръхчувствителност на зъбите, раздразнение на венците и отслабване увреждане на емайла. Съществуват и далеч по-сериозни опасения, че отделящите се по време на процедурата, свободни радикали, могат да взаимодействат негативно с нашата ДНК.

Избелване в домашни условия, контролирано от стоматолог

За процедурата се използват, адаптиращи се към зъбите или специално изработени за съответния човек, шини. Вътрешността им се напълва с избелващ гел, след което те се поставят върху зъбите за няколко часа. Активните вещества обикновено са същите като използваните при стоматологично избелване, но концентрацията им е в пъти по-ниска.

От това бихме заключили, че методът е и много по-безопасен, но няма да сме съвсем прави, тъй като трябва да отчетем и факта, че зъбите ни ще бъдат в контакт с избелващите агенти много повече време. Възниква и риск от допълнително раздразване на венците при евентуално изтичане на препарата извън шините.

Избелващи пасти за зъби

Някои пасти залагат на вече познатият ни водороден пероксид, а при други принципът на действие е доста по-различен. Той се изразява в механично отстраняване на неестетичното оцветяване по повърхността на зъбите с помощта на полиращи съставки.

Пастите, съдържащи високоабразивни частици, крият риск от оголване на зъбните шийки и трайна свръхчувствителност, както и от надраскване и изтъняване на емайла, до степен, в която дентинът под него става видим. И тъй като дентинът не е с бял цвят, с подобни продукти реално се постига обратен на търсения, ефект.

Съществуват, обаче и избелващи пасти, чиито полиращи микро-частици са със степен на твърдост, много по-ниска от тази на зъбния емайл. На практика, те премахват единствено оцветяващите наслоявания (от храна, напитки, цигари, лекарства) върху зъбната повърхност, без да са в състояние да я увредят. Това ги превръща в най-безопасното решение за възвръщане белия цвят на зъбите. А обогатяването на почистващата формула със съставки, формиращи защитна обвивка около зъба, ги отвежда и на челна позиция в поддържането на естественатата белота.

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.