Всичко, което трябва да знаете за детските пасти за зъби

детски пасти за зъбиВключването на детска паста за зъби в ежедневните хигиенни навици на детето е от съществено значение за възпитаване на правилни дентални грижи в най-ранна възраст. Но тя има някои специфични особености, които е добре да познавате, преди да се втурнете към магазина. Вижте какво трябва да знаете при избора на детска паста за зъби, за да изберете най-подходящата за вашия малучган.

Формулата на детската паста за зъби е по-нежна и деликатна от тази за възрастни и е специално съобразена с денталните нужди на децата.

  • Детската паста за зъби съдържа 60% по-малко количество флуорид и абразивни частици, достатъчни за почистване на детските зъбки.
  • Препоръчително е децата между 18-месечна и 6-годишна възраст да използват съвсем малко количество паста за зъби с флуор – колкото грахово зърно, тъй като не са усвоили напълно контрола над гълтачния рефлекс.
  • Тъй като ментата е пареща и остра за детското небце, детската паста за зъби обикновено има приятен и апетитен вкус на лакомства, които децата харесват.
  • Детската паста за зъби не съдържа захар, консерванти и съставки, които биха могли да раздразнят чувствителните детски венци.
  • Децата имат вкусови предпочитания към пастите за зъби. Те харесват тези, които имаш приятен аромат. Нека детето само избере аромата - ябълка, ягода, сладолед.
  • Когато детето се научи да плюе и изплаква устата може да се даде паста за зъби съдържаща флуор. Преди това за антикариесна защита се ползва паста за зъби със съдържание на ксилитол.
  • Почистването на зъбите трябва да се извършва два пъти дневно – сутрин и вечер преди лягане. Най-важно е вечерното почистване на зъбите преди лягане.
  • Преди да започне да мие зъбите детето, трябва да свикне с формата на четката. След навършване на една годинка се включва и пастата за зъби.
  • Добре е, ако детето носи шини да използва детска паста за зъби, съдържаща успокояващи съставки като ксилитол или алое вера, които унищожават бактериите от плаката и намаляват киселинния ефект, който тези бактерии имат върху зъбите. Ксилитолът е природен продукт, който може да бъде открит в много плодове и зеленчуци (малини, ягоди, сливи и др.) и доказано намалява риска от кариес на зъбите с до 80%.

Наред с редовните посещения при зъболекаря, за поддържане здравината и белотата на детските зъбки, специалистите препоръчват ежедневна употреба на детска паста за зъби, вода за уста и конец за почистване на междузъбното пространство. За да я приеме радушно детето обаче, ви съветваме да избирате нежна гелообразна формула с вкус на плодове, дъвка и дори сладолед.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.