Заразен ли е кариесът?

Кариесът е най-разпространеното стоматологично заболяване сред подрастващите, но също така е и сериозен проблем за повечето възрастни хора - показва статистическо проучване на Световната здравна организация. Изхождайки от този факт, все повече учени споделят мнението, че кариесът е заразен и се предава, както от болен към здрав зъб, така и от човек на човек. В подкрепа на това предположение са направени множество изследвания, но въпреки това все още не е прието единодушно становище по въпроса.

Причинителят

Кариесът възниква в резултат от деминерализацията на зъбния емайл и дентина под въздействието на няколко вида стрептококови бактерии. С най-голям “принос” за образуването на, добре познатите ни, черни дупчици по зъбите са Streptococcus mutans и Streptococcus sobrin. Специфичните бактерии произвеждат ензими, с които разграждат постъпилите чрез храната въглехидрати. В резултат на този метаболитен процес се отделят киселини, разрушаващи зъбите.

Преносимо заболяване ли е кариесът?

Още през 16-ти век се ражда предположението, че появата на кариеси е обвързана с наличието на бактерии в зъбната плака, след като такива биват видяни под микроскоп. Едва няколко столетия по-късно, обаче става ясно, че не всички микрообитатели на устната кухина могат да причинят кариес.

Първото доказателство за това идва през 1960 г. заедно с експериментите на д-р Пол Кийс. Той изолира 2 групички хамстери - едната, засегната от стоматологичния проблем, а втората - в отлично здраве. Зъбите на всички хамстери били естествено обградени от различни микроорганизми, ала само у развилите кариес се срещали стрептококи. Заедно с това откритие, Кийс прави и още едно, при това много по-грандиозно. Не след дълго след поставянето на опитните животни в една и съща клетка, у здравите хамстери също започнали да се появяват кариеси - факт, който поставил въпросът дали заболяването не притежава инфекциозен характер.

По-късно, включително и в наши дни, са проведени още изследвания, под ръководството на различни учени, в които освен опитни животни взимат участие и доброволци. Независимо от техния резултат, обаче, все още съществуват противоречиви мнения по въпроса, тъй като през 2011 г., уважавани организации като ООН и Световната дентална федерация причисляват кариеса към групата на незаразните болести в свои официални заявления.

Спасението

Научният спор дали кариесът е преносим е без значение за пациентите, когато са налице ефективни методи за превенция, достъпни за всички.
А това означава преди всичко:

  • спазване на перфектна устна хигиена – използване на конец, паста с четка и вода за уста в тази последователност
  • да почистваме зъбите, венците и езика си старателно след всяка консумация на храни и напитки;
  • да ограничим консумацията на простите въглехидрати (смучещи бонбони, газирани напитки и т.п), които служат за храна на бактериите в зъбната плака;
  • да увеличим ефикасността на механичното почистване чрез употребата на вода за уста и паста, която укрепва емайла, предотвратява образуването на налепи и има бактерицидни свойства;
  • да посещаваме редовно стоматолог и лекуваме своевременно появилите се кариеси, преди да са увеличили размера и дълбочината си.

И за всеки случай, да не използваме общи прибори за хранене и четки за зъби.

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.