Защита на косата от топлинните уреди

Защита на косата от топлинни уредиСитно накъдрена, с едри букли, перфектно изправена или с много обем – днес е много лесно да постигнем всички тези ефекти в прическата, благодарение на стилизиращите топлинни уреди. За съжаление обаче, в името на суетата като че ли с лека ръка жертваме красотата на косата си и доброволно превръщаме лъскавата грива в безжизнена маса.  

Може би ще ви е интересно да разберете, че здравата коса гори при температура близка до тази на хартията – 233 градуса Целзий. Но ако преди това косъмът е бил увреден от други фактори (дехидратация, изтощение, липса на жизненоважни елемнти в клетките) горенето започва при по ниска температура – 50 - 120 градуса Целзий. Накратко, всяко следващо нагряване уврежда косъма по-бързо. Затова стилистите препоръчват:

Да хидратираме косъма

Да използваме хидратиращ балсам  за възстановяване на клетъчната структура или специализирана формула с колаген при проблемен скалп. Косъмът е най-добре защитен, когато съдържа достатъчно влага и протеини, които от своя страна увеличават устойчивостта му на нагряване.

Да изчакваме косата да изсъхне преди да включим топлинния уред

Докато стилизирането със сешоар разрушава водородните връзки в косъма, концентрираното нагряване на преса или маша при мокра коса може да причини сериозни увреждания заради рязкото отнемане на влагата. И в двата случая уредът предизвиква стрес.

Да съобразяваме температурата на топлинния уред

Тя трябва да се прецени спрямо структурата и състоянието на косата. Ако е плътна и къдрава, може да понесе по-силно и продължително нагряване и обратно, тънката и изтощена коса е в пъти по-уязвима. В корените обаче трябва да сме винаги внимателни и да използвате умерено нагряване.Да нанасяме термозащитен спрей преди нагряване. Ако не разполагаме със специален за целта продукт, лакът за коса също върши работа. Просто впръсквайте малко количество по дължината на всеки кичур преди да го третирате. Колкото по-силна е степента на фиксация на продукта, толкова по-малко количество нанасяйте.

Да нанасяме термозащитен спрей преди нагряване

Ако не разполагаме със специален за целта продукт, лакът за коса също върши работа. Просто впръсквайте малко количество по дължината на всеки кичур преди да го третирате. Колкото по-силна е степента на фиксация на продукта, толкова по-малко количество нанасяйте.

Да подхранваме косата

Да обгрижваме косата с подстригване и подхранваща маска, която ще стимулира корените, ще активира образуването на кератин (който се разтапя при нагряване) и ще контролира признаците на увреждане - цъфнали краища, загуба на блясък и еластичност, непокорност. 

Да подбираме качествени топлинни уреди

Това не означава да са най-скъпите на пазара, а да отговарят на няколко основни изисквания – пресата да бъде с керамично покритие, машата да има приставки за различна дебелина, сешоарът да е с тесен накрайник и с дифузер, а всички да позволяват регулиране на температурата.

Имайте предвид, че увреждането на косъма от нагряване е трайно и целостта му никога не може да бъде възстановена на 100 %. За да си спестите главоболията и парите за купища козметични продукти, с които да прикриете щетите, по-добре бъдете умерени и предпазливи в употребата на топлинни уреди.

 

Прочетете още статии
Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Дезинфекциращият антибактериален гел Чисто е одобрен и включен в Регистъра за биоциди на МЗ

Становище на Арома във връзка с публикации на резултатите от теста на дезинфектанти на Асоциация „Активни потребители“

Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.