Защита на косата от топлинните уреди

Защита на косата от топлинни уредиСитно накъдрена, с едри букли, перфектно изправена или с много обем – днес е много лесно да постигнем всички тези ефекти в прическата, благодарение на стилизиращите топлинни уреди. За съжаление обаче, в името на суетата като че ли с лека ръка жертваме красотата на косата си и доброволно превръщаме лъскавата грива в безжизнена маса.  

Може би ще ви е интересно да разберете, че здравата коса гори при температура близка до тази на хартията – 233 градуса Целзий. Но ако преди това косъмът е бил увреден от други фактори (дехидратация, изтощение, липса на жизненоважни елемнти в клетките) горенето започва при по ниска температура – 50 - 120 градуса Целзий. Накратко, всяко следващо нагряване уврежда косъма по-бързо. Затова стилистите препоръчват:

Да хидратираме косъма

Да използваме хидратиращ балсам  за възстановяване на клетъчната структура или специализирана формула с колаген при проблемен скалп. Косъмът е най-добре защитен, когато съдържа достатъчно влага и протеини, които от своя страна увеличават устойчивостта му на нагряване.

Да изчакваме косата да изсъхне преди да включим топлинния уред

Докато стилизирането със сешоар разрушава водородните връзки в косъма, концентрираното нагряване на преса или маша при мокра коса може да причини сериозни увреждания заради рязкото отнемане на влагата. И в двата случая уредът предизвиква стрес.

Да съобразяваме температурата на топлинния уред

Тя трябва да се прецени спрямо структурата и състоянието на косата. Ако е плътна и къдрава, може да понесе по-силно и продължително нагряване и обратно, тънката и изтощена коса е в пъти по-уязвима. В корените обаче трябва да сме винаги внимателни и да използвате умерено нагряване.Да нанасяме термозащитен спрей преди нагряване. Ако не разполагаме със специален за целта продукт, лакът за коса също върши работа. Просто впръсквайте малко количество по дължината на всеки кичур преди да го третирате. Колкото по-силна е степента на фиксация на продукта, толкова по-малко количество нанасяйте.

Да нанасяме термозащитен спрей преди нагряване

Ако не разполагаме със специален за целта продукт, лакът за коса също върши работа. Просто впръсквайте малко количество по дължината на всеки кичур преди да го третирате. Колкото по-силна е степента на фиксация на продукта, толкова по-малко количество нанасяйте.

Да подхранваме косата

Да обгрижваме косата с подстригване и подхранваща маска, която ще стимулира корените, ще активира образуването на кератин (който се разтапя при нагряване) и ще контролира признаците на увреждане - цъфнали краища, загуба на блясък и еластичност, непокорност. 

Да подбираме качествени топлинни уреди

Това не означава да са най-скъпите на пазара, а да отговарят на няколко основни изисквания – пресата да бъде с керамично покритие, машата да има приставки за различна дебелина, сешоарът да е с тесен накрайник и с дифузер, а всички да позволяват регулиране на температурата.

Имайте предвид, че увреждането на косъма от нагряване е трайно и целостта му никога не може да бъде възстановена на 100 %. За да си спестите главоболията и парите за купища козметични продукти, с които да прикриете щетите, по-добре бъдете умерени и предпазливи в употребата на топлинни уреди.

 

Прочетете още статии
Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Чистота и хигиена. Въпрос на дезинфекция

Наличието на патогенни микроорганизми в дома ни представлява риск за здравето ни. Почистването и дезинфекцирането е с цел прекъсване веригата на инфекции.

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

Кога изчезва детския атопичен дерматит?

В повечето случаи се наблюдава спонтанно затихване на болестта, но не е изключена и повторната ѝ поява на по-късен етап от живота.

Специализирана грижа за атопична кожа

Специализирана грижа за атопична кожа

Въпреки че за атопичния дерматит все още не е открито лечение, с подходящия терапевтичен план и промени в начина на живот, заболяването може да бъде поставено под контрол.

Зодии и козметика

Зодии и козметика

Открийте кои са най-подходящите за Вас козметични средства според Вашия астрологичен знак.