Защо кремът за тяло не става и за лице?

Да нанасяме крем за тяло върху кожата на лицето е все едно под капака на автомобил „Порше“ да монтираме двигател на „Лада“ – освен, че са взаимно несъвместими спрямо техническите си параметри, няма и да стигнем далеч. По същия начин, заради по-деликатната си и фина структура, кожата на лицето се нуждае от по-нежна грижа и от специфични съставки за задоволяване на нуждите й. Ето няколко конкретни причини защо кремът за тяло не става и за лице!

Защо кремът за тяло не става за лице?

  • Кожата на лицето е в пъти по-тънка и чувствителна от тази на тялото, затова и грижите към нея трябва да са по-различни – с повече внимание, постоянство и съобразителност.
  • Ако основна цел в грижите за кожата на тялото (на всяка възраст) е да я поддържаме мека и хидратирана, то нуждите на кожата на лицето се изменят с възрастта. Това налага и адаптиране на козметичните грижи. Използваме отделни продукти за акне, комедони, бръчки, хиперпигментация и т.н по лицето, а не по тялото и съобразяваме формулите с типа кожа, която имаме. 
  • Кожата на тялото е изложена на по-сурови външни влияния в сравнение с тази на лицето. Така например през деня многократно мием ръцете със сапун, а лицето само сутрин и вечер, като дори в този случай, следвайки препоръките на специалистите, използваме нежни почистващи средства без сапун. Така, кожата на ръцете се оказва в пъти по-суха и груба и се нуждае от много по-голяма доза хидратация, следователно и от продукт с по-обагатена и подхранваща текстура.
  • Тъй като основната функция на крема за тяло е да облекчава сухата и раздразнена (от дрехите и климата) кожа, той често има по-плътна текстура и съдържа по-мазни съставки (минерални масла, вазелин, природни екстракти), които подобряват защитната й бариера. Нанесени върху лицето обаче могат да се окажат твърде тежки и да предизвикат запушване, възпаления, дори алергични реакции.
  • От друга страна, козметичните продукти за лице също се грижат за защитната бариера на кожата, но са насочени към конкретни специфични нужди – анти-ейдж ефект, слънцезащита, акне, околоочна грижа. Формулите им са по-леки и задължително са категоризирани като хипоалергенни, некомедогенни (т.е не запушват порите), а по възможност – и високо толерантни.

Познаването на функциите на крема за тяло и на крема за лице и осъзнаването защо не могат да бъдат взаимозаменяеми е не само въпрос на елементарна обща култура, но и на максимално ефективна грижа за всяка част от кожата ни. Защото употребата на правилния козметичен продукт върху правилното място ще ни осигури по-добри резултати.

 

 

 

 

Прочетете още статии
Безопасност при работа с дезинфектанти

Безопасност при работа с дезинфектанти

При работа с дезинфектанти задължително е да се използват ръкавици, а персоналът, отговорен за хигиенизирането, трябва да бъде снабден с лични предпазни средства като работно облекло, маски и по възможност очила. След работа личните предпазни средства се отстраняват внимателно, а тези, предназначени за еднократна употреба се изхвърлят безопасно.

Хигиена в офиса

Хигиена в офиса

На работното място (бюра, маси, дръжки на врати и прозорци, осветителни ключове, бутони на асансьори и банкомати, вендинг-машини и др.) и използваните предметите (телефони, клавиатури на различни устройства, монитори, ключове и др.), както и повърхности в санитарни помощения (седалки на тоалетни чинии, мивки, кранове и др.) трябва неколкократно (3-4 пъти на ден) да бъдат избърсвани с дезинфектант.

Хигиена в дома

Хигиена в дома

В домакинството е достатъчно да се извършва дезинфекция веднъж дневно, най-вече след влизане отвън. Подовите настилки могат да бъде забърсвани с моп или кърпа, напоени в разтвор на почистващ препарат след всяко влизане в дома.

Пандемия и превенция

Пандемия и превенция

Намираме се в извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19. Предприети са мерки за ограничаване разпространението на новият коронавирус (SARS-CoV-2). Тези мерки, обаче, не могат да гарантират успех, ако цялото общество не участва активно.